Mindre gunstig med lån i Statens pensjonskasse

Regjeringens endring av normrenta er hovedårsaken.

RENTEOPPGANG: Regjeringen, her representert ved finansminister Siv Jensen, har bestemt at det såkalte påslaget i normrenta skal opp fra 1. mars i år. Dette gir blant annet dyrere lån i Statens pensjonskasse. Foto: ALL OVER PRESS
RENTEOPPGANG: Regjeringen, her representert ved finansminister Siv Jensen, har bestemt at det såkalte påslaget i normrenta skal opp fra 1. mars i år. Dette gir blant annet dyrere lån i Statens pensjonskasse. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter å ha vært et svært rimelig alternativ for boliglån de siste årene, blir Statens pensjonskasse (SPK) etter rentekutt i flere av bankene, nå tatt igjen av flere private aktører.

Noe av årsaken er regjeringens endring av den såkalte normrenten. I forbindelse med vedtak av statsbudsjettet for 2015 ble det nemlig bestemt å øke det såkalte påslaget på renten, som også brukes av SPK.

Resultatet er en like høy boliglånsrente som i flere av bankene.

LES OGSÅ: Fått høyere gjeld? Husk å sjekke skattekortet

Slått av Skandiabanken og BN Bank

I tillegg til flere av storbankene, er Skandiabanken og BN Bank blant aktørene som har varslet rentekutt for sine boliglån. De tilbyr nå en effektiv rente på henholdsvis 2,90 prosent og 2,91 prosent. Også flere unge boliglånskunder får en tilsvarende rente i flere av de store bankene.

Her får du forklart forskjellen på effektiv og nominell rente.

Dermed er det slutt på tiden da lån i Statens pensjonskasse var desidert billigst.

- Fra 1. mars vil nominell rente vil være 2,862 prosent for de med månedlig forfall. Litt avhengig av løpetid og så videre, vil den effektive renta komme rett under 3 prosent, sier Sol Daler Stafsnes, kommunikasjonsrådgiver i SPK til Dinside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer