Inkassosaker 2020/2021

Mindre inkassosaker, men ikke bedre betalingsevne

Antall regninger som går til inkasso har gått ned siden pandemien rammet privatøkonomien til mange av oss. Det er likevel en helt annen grunn til nedgangen enn at vi har blitt flinkere å betale for oss.

SIKKERHETSNETT: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør ha en bufferkonto. En solid buffer kan, blant annet, sikre at du klarer å betale regningene når de dukker opp - både de ventede og uventede. Video: Cecilie Tvetenstrand. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag 25. januar legger Lindorff, Norges største inkassoselskap, fram en ny rapport om hvordan inkassoutviklingen har vært i «pandemi-året» vi har lagt bak oss.

Med permitteringer, oppsigelser og tilhørende inntektsbortfall er det lett å tenke seg at flere regninger har gått til inkasso i 2020, men den gang ei.

- Antall inkassosaker falt faktisk i månedene etter nedstengingen 12. mars i fjor, sier gjeldsøkonom Morten Trasti i Lindorff til Dinside.

- Ikke bedre betalingsevne

Ifølge Trasti er det to hovedårsaker til reduksjonen i antall inkassosaker det siste året - og det har ikke noe med at vi har blitt bedre til å betale regningene:

  • For det første ga bankene avdrags- og betalingsutsettelser, noe som skyver eventuelt mislighold fram i tid.
  • Og, for det andre stoppet flere kreditorer helt eller delvis å sende ubetalte regninger til inkasso.

- Nedgangen skyldes derfor ikke bedre betalingsevne blant folk, konkluderer Trasti.

Inkassoselskapet Kredinor har også sett en nedgang i antall saker under hele coronapandemien i fjor, bortsett fra hos de unge. Tallet på inkassosaker blant unge mellom 18 og 25 år har økt i flere år, også i 2020, ifølge markedssjef Ingjerd Thurmer.

Venter inkasso-økning etter pandemien

Så, er det sannsynlig at vi vil se et «skred» av inkassosaker når de pandemi-relaterte betalingsutsettelsene oppheves og kreditorene igjen begynner å sende ubetalte regninger til inkasso?

- Vi forventer en økning i både inkassosaker og konkurser når de ekstraordinære pandemitiltakene opphører, svarer Trasti i Lindorff.

- Det er vanskelig å anslå nøyaktig når vi vil se økningen i mislighold. Dette vil avhenge av når kreditorenes adferd normaliseres og de statlige støttetiltakene opphøres, som igjen er avhengig av smitteutviklingen, fortsetter han.

Når lettelsene skjer, vil regningene som både privatpersoner og bedrifter har utsatt å betale, måtte gjøres opp. Mange har fått lavere inntekter under pandemien og budsjettene vil ikke gå opp for alle.

Hva gjør jeg om jeg ikke kan betale?

  • Det kan være tungt, og litt flaut, å innrømme at du har økonomiske problemer. Rådet vårt er likevel å ta kontakt med inkassoselskapet så tidlig som mulig og forklare situasjonen. Rådgiverne i inkassoselskapet vil hjelpe deg så godt de kan og se om det finnes en god løsning for begge parter, sier leder Aleksander Nordahl i Virke inkasso til Dinside.
  • Både Lindorff og Kredinor anbefaler også de som får betalingsproblemer om å kontakte inkassoselskapet så fort som mulig. Selv om du ikke har råd til å betale regninga, vil kreditor/inkassoselskap prøve å få en løsning på det. Jo tidligere du tar tak i problemet, desto enklere er det å løse for alle parter.

Nytt år = mange inkassosaker

Hvis vi ser på den vanlige inkassoutviklingen i løpet av et år, er det ikke uvanlig at det er mest mislighold i første kvartal av året.

- Dette er fordi forbruket er større i fjerde kvartal året før, og mislighold tar jo noe tid. Bruker du for mye penger i juletida, kommer de ubetalte regningene til inkasso i første eller andre kvartal året etter, sier Trasti i Lindorff.

Kommersiell direktør Audun Rønningen Danielsen i Kredinor påpeker at mange tradisjonelt får det ekstra trangt økonomisk ved inngangen til et nytt år.

- Dette henger gjerne sammen med store utgifter og større forbruk før jul enn det økonomien til mange strengt tatt tillater, sier Danielsen til Dinside.

Disse regningene går ofte til inkasso

Men, det er ikke nødvendigvis julegavene du har kjøpt på kreditt som forårsaker inkassoøkningen vi ser på nyåret.

- Det kommer selvfølgelig ubetalte kredittregninger, men også noen faste regninger, for eksempel mobil- og strømfakturaer, som ikke blir betalt, fordi du gjerne har brukt opp pengene på annet, sier Trasti.

- I tillegg er det flere store forfall for kommunale avgifter og forsikringer, som gjør at mange opplever en likviditetsskvis ved inngangen til et nytt år, supplerer Danielsen.

BLI KVITT GJELD: Denne appen vil gjøre det enklere for deg å betale ned kredittgjeld. Video: Dreams Vis mer

Forskjell på mislighold etter inntekt

Lindorff ser imidlertid en 2020-tendens i at mislighold av regelmessige utgifter, som mobil- og strømregninger, gradvis har økt utover høsten, og desember i fjor var disse ubetalte regningene på et høyere nivå sammenlignet med samme periode året før.

På den andre siden var større inkassosaker, altså målt i beløp, fortsatt på et betydelig lavere nivå enn før pandemien.

- Økningen i arbeidsledighet har i stor grad vært konsentrert blant lavtlønnede, og det er denne inntektsgruppa som misligholder mindre regninger i større grad enn høytlønnede, sier Trasti.

- Det er derfor ikke overraskende at det er økning i inkassosaker som normalt misligholdes av lavtlønnede, mens inkassokrav som vanligvis misligholdes av høytlønnede fortsatt er på et lavere nivå enn før pandemien, legger gjeldsøkonomen til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer