- Mindre lønnsomt med dieselbil

Høye avgifter har gjort det mindre lønnsomt enn tidligere å investere i en dieseldrevet bil.

Publisert
Sist oppdatert

Fra nyttår har både dieselavgiften og årsavgiften på dieseldrevne biler økt. Dieselboomen i Norge kan ha fått seg en knekk.

- Fordelen med en dieselmotor er blitt mindre enn den var, men dieselmotoren gir fortsatt et lavere forbruk og dermed lavere driftskostnader enn bensinmotoren, sier forsker Rolf Hagman ved Transportøkonomisk Institutt til NTB.

Bli med å rapportere bensin og dieselpriser på DinSide. Registrer deg her!

Dyr diesel

I vinter har prisen på diesel vært like høy - og endatil høyere - enn prisen på vanlig 95 oktan bensin. Det har sjokkert mange nyslåtte eiere av dieseldrevne biler.

Det er økningen av dieselavgiften med 9,3 prosent - tilsvarende ca. 20 øre literen - som er hovedårsaken til endringen.

- I tillegg kommer sesongvariasjonene. Det forbrukes mer fyringsprodukter om vinteren. Dette påvirker prisen på diesel, som derfor er dyrere om vinteren enn om sommeren. For bensin er det motsatt. Der er etterspørselen alltid størst om sommeren, sier assisterende informasjonsdirektør i Esso Norge, Eirik Hauge, til NTB.

Han ser ikke bort fra at en viss oppgang i andelen dieseldrevne biler også kan ha påvirket prisbildet. I Europa har andelen dieseldrevne biler gått opp. I Norge har dieselbilsalget gått kraftig opp de siste årene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer