Mindre maskuline menn

Danske forskere har funnet at menn har mindre og mindre av det mannlige kjønnshormonet testosteron.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Internasjonale, deriblant danske undersøkelser viser at testosteronnivået hos menn har sunket kraftig de siste tiårene.

Nedsatt fruktbarhet

Amerikansk forksning fra i fjor pekte på problemet ved å undersøke en stor gruppe menn tre ganger, med ti års mellomrom. Og i nær fremtid kommer en dansk undersøkelse hvor de foreløpige resultatene viser det samme, skriver danske DR Nyheder på nett.

Les også: Blir han mindre mann?:

- Nivået av testosteron var lavere for hver gang man undersøkte det. Det er bekymringsfullt, sier forskningsleder og biolog Anna Maria Andersson ved Afdeling for vækst og reproduktion på Rigshospitalet i Danmark, som har samarbeidet med Center for sygdomsforebyggelse Glostrup hospital om undersøkelsen.

Andersson opplyser til Mozon.no at den amerikanske undersøkelsen viser at testosteronnivået har sunket med 20 prosent på 20 år, med lignende data i den danske klartleggingen.

I den danske undersøkelsen har man sett på data fra over 4000 menn mellom 30 og 70 år, over 1000 menn per gang. I den amerikanske har man samlet sett på nesten 3000, med varierende antall fra gang til gang. Der var mennene fra 45 til 80 år.

- Miljøgifter eller livsstil?

Testosteron er et viktig hormon som blant annet virker inn på fruktbarhet. Les mer om hvem som er mest fruktbare i Norge:

Andersson peker på flere bekymringsfaktorer ved funnene.

- For den enkelte mann er det bekymringsfullt fordi vi vet at testosteron faller med alderen. Dersom man starter med et lavere utgangsnivå faller du enda lenger ned når du blir eldre. Et lavt nivå av testosteron øker øker risikoen for benskjørhet, sier hun.
Nå mener Andersson det er viktig å finne ut hvorfor dette skjer.

- Det kan være miljømessige faktorer, livsstilsfaktorer eller begge deler, sier hun, og legger til at de endelige resultatene vil være klare rett over sommeren.

Les også: Dårligere sæd av mobilen?:

- Hormonhermere

Her hjemme tror førsteamanuensis Jon Øyvind Odland ved Institutt for samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø at tallene vil være de samme for Norge.

- Danmark og Norge har ganske like betingelser, så normalt sett ville jeg tro situasjonen er den samme her, sier Odland til Mozon.no.

Odland sier det er vanskelig å si noe om årsaken til testosteron-fallet.

- Det har vi ingen gode studier på ennå. Men vi vet jo at de miljøgiftene vi forsker på er såkalte hormonhermere, og det er nærliggende å tenke at de har en effekt. Men dette kan også ha med livsstil å gjøre, sier han.

Odland påpeker at de internasjonale undersøkelsene er et godt påskudd til å forske på det samme i den norske befolkningen.
- Når vi finner slike ting er vi forpliktet til å se videre på det, fordi det har stor betydning for neste generasjon, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer