Mindre rentefradrag?

Regjeringen kommer til å foreslå økt kapitalskatt i budsjettet som kommer i oktober. Men antakelig sprekker symmetrien i kapitalbeskatningen: Man kan ikke samtidig øke fradraget for renteutgifter.

Einar Steensnæs (foto: Arne Gjone)
Einar Steensnæs (foto: Arne Gjone) Vis mer
Publisert

Kanskje har rentefradraget sin rot i det gamle testamentets forbud mot renter? Esekiel (Es.18.13) utsier til og med dødsdom over dem som krever opp renter. Den norske stat begrenser i dag skaden noe ved å betale 28 prosent av folks renteutgifter. Hvorfor betaler ikke staten heller 28 prosent av noe livsnødvendig, slik som mat, klær eller husleier? Her er det i stedet 23 prosent moms.

Hvorfor er det ikke moms på betalte renter?

Renteskatten øker til høsten

Kristelig Folkepartis økonomiske talsmann, Einar Steensnes, bekrefter overfor Dagens Næringsliv tirsdag at regjeringen planlegger en heving av kapitalskatten fra 28 prosent.

Det ligger i regjeringens erklæring etter samarbeidsforhandlingene på Voksenåsen at man samtidig tar sikte på å senke lønnsskatten. Det langsiktige idealet er et skattesystem hvor kapitalinntekter og lønnsinntekter skattes med samme prosent. Og det er jo ganske logisk. For mottakeren er det ingen forskjell på tusen kroner i mottatte renter og tusen kroner i mottatt lønn. Pengene ser likedan ut og gir nøyaktig de samme konsummuligheter. Det er derfor underlig at den tilsvettede tusenlappen fra arbeid skal skattes med opptil 51 prosent, mens man slipper med 28 prosent for aksjegevinster og renter man i gode tider kan sove seg til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer