Mindre syke med tilrettelegging

Gravide som får tilrettelegging på jobben, har mindre fravær enn de som ikke får noen spesiell tilrettelegging.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en norsk studie med utgangspunkt i den norske mor og barn-undersøkelsen som viser dette.

Forsker ved STAMI (Statens Arbeidsmiljøinstitutt), Petter Kristensen, sier på instituttets hjemmesider at undersøkelsen viser at tilrettelegging av arbeidsmiljøet kan redusere fraværet. Men han legger også vekt på at man må være varsom med å tolke resultatene.
Forskerne har ifølge Kristensen sett på 23 000 gravide som var i jobb og som ikke var sykmeldt i uke 17, det vil si midt i svangerskapet.

Les også: Gravide girer ikke ned

Illustrasjonsfoto:  colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

- 31 prosent av disse ble sykmeldt mer enn to uker i løpet av de neste 14 ukene. Fraværet ble koblet opp mot hvorvidt den gravide selv mente at hun trengte tilrettelegging på arbeidsplassen. Her kunne man krysse av på følgende kategorier: tilrettelegging ikke nødvendig, tilrettelegging nødvendig men ikke gjennomført og tilrettelegging nødvendig og gjennomført, sier Kristensen.

Les også: Treningsanbefalinger for gravide

De som trengte tilrettelegging og hadde fått en slik ordning hadde 11 prosentpoeng lavere risiko for fravær i løpet av de 14 ukene enn de gravide som hadde behov for tilrettelegging men som ikke hadde fått en slik ordning. Gravide som jobber turnus eller arbeid om kvelden eller natten, hadde særlig utbytte av tilrettelegging av arbeidsmiljøet.

Undersøkelsen er et samarbeid mellom STAMI, Seksjon for forebyggende medisin ved Universitetet i Oslo, Folkehelseinstituttet, Arbeidstilsynet og Militærmedisinsk epidemiologi.

Resultatet er publisert i en artikkel i tidsskriftet Occupational and Environmental Medicine.

Les også: Gravide bør forberede seg

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer