Minibanken der du ikke trenger kort

Leser deg i hendene.

Kan håndflaten, fødselsdato og kode snart være nok? Ja, for bankkunder i Japan blir det snart en minibank-realitet. Foto: Kim Jansson
Kan håndflaten, fødselsdato og kode snart være nok? Ja, for bankkunder i Japan blir det snart en minibank-realitet. Foto: Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2010 ble den første biometriske minibanken lansert i Polen. Det var den polske banken BPS som ble først i Europa til å teste ut denne formen for identifikasjon i minibanken, blant annet for å redusere faren for svindel som følge av kortskimming.

Utspekulerte svindlere: Nå skimmer de kortet i døren

Nå kommer nok en ny type minibank der biometriske kjennetegn også erstatter kortet.

Leser deg i hendene

I september skal den nye typen minibank lanseres i Japan. Dette blir ifølge Gizmag minibanker der kunden KUN identifiserer seg ved hjelp av håndavtrykk, fødselsdato og en firesifret kode. Altså uten kort.

Kundene kan ta dette i bruk etter å ha registrert biometriske data hos banken sin.

Det nye tilbudet kommer blant annet som resultat av at mange bankkunder mistet kort og annen ID, og dermed all tilgang til egne midler, etter jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan i 2011.

Er biometriske kjennetegn sikre? Mindre trygt enn mange tror

Blodårene ble lest

De polske minibankene fra BPS identifiserte også ved biometri, men hadde ingen løsning som gjorde det mulig å droppe selve kortet. Identifikasjonen her ble forøvrig ikke gjort på basis av fingeravtrykk, men på basis av det unike mønsteret av små blodårer i fingeren.

– Dette er en vesentlig mer pålitelig teknikk enn å bruke fingeravtrykk, sa Peter Jones, Hitachi's sikkerhets- og utviklingssjef, til CNN i 2010, og bekreftet videre at det ikke er mulig å benytte "avkappede fingre".

Finanstilsynet (Risiko- og sårbarhetsanalyse om finansforetakenes bruk av informasjons- og kommunikasjonsteknologi for 2009): Bruk av fingeravtrykk minsker faren for svindel

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer