Skattemeldingen 2020

Minstefradrag eller faktiske jobbkostnader?

Dersom du lurer på når det ikke lønner seg å beholde minstefradraget framfor de reelle kostnadene knyttet til jobben, bør du lese videre.

TID FOR SKATT, IGJEN: I denne videoen viser Skatteetaten hvordan du går gjennom skattemeldingen, samt legger til eller endrer opplysninger. I saken under kan du lese mer om minstefradraget og aktuelle skattefradrag knyttet til jobb. Video: Skatteetaten Vis mer
Publisert

Etter godt og vel ett år på hjemmekontor, tenker du kanskje at dette kan gi deg rett på noen skattefradrag du ikke får når du sitter i det vanlige kontorlandskapet.

Vel, slik er det nødvendigvis ikke.

Seksjonssjef Lene Ringså i Skatteetaten har nemlig tidligere forklart Dinside at for vanlige lønnsmottakere vil fradraget for hjemmekontor inngå i minstefradraget - hvilket betyr at lønnsmottakerne ikke kan kreve jobbrelaterte fradrag i tillegg til minstefradraget.

Alternativet til minstefradraget er imidlertid at du krever fradrag for faktiske kostnader i tilknytning til ditt arbeide, men når lønner det seg?

Så mye får du i minstefradrag

Minstefradraget er et standardfradrag som automatisk trekkes fra lønn, pensjon og lignende inntekt.

I et innlegg på Pengeverkstedet.no skriver siviløkonom Hallgeir Kvadsheim at minstefradraget er på 45 prosent av lønna i 2020 - dog med minimumsbeløp på 31 800 kroner og maks 104 450 kroner.

Dersom du når maksgrensa og får 104 450 kroner i minstefradrag, behøver ikke føre det opp - dette får du automatisk og du vil finne beløpet i skattemeldingen.

Flest får minstefradrag

Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør for brukerdialog i Skatteetaten forteller at 4,3 millioner personer fikk minstefradrag skatteåret 2019, og 1,96 millioner fikk ett eller flere fradrag knyttet til arbeidsinntekt samme år.

- Lavere skattefradrag for både lånerenter og reisevei til arbeid kan være en årsak til at noen betalte for lite skatt i 2020, og har endt opp med restskatt, sier Gjengedal til Dinside.

- I tillegg er det slik i år at ingen skattebetalere har fått forhåndsutfylt fradrag for reisevei mellom hjem og arbeidssted i skattemeldingen, fordi færre arbeidstakere reiste til arbeidsplassen enn vanlig i 2020, legger hun til.

Faktiske jobbkostnader som gir skattefradrag

Hadde du jobbrelaterte kostnader i fjor som i sum ble høyere enn minstefradraget, derimot, bør du føre beløpene som faktiske kostnader, ifølge Kvadsheim.

Han påpeker imidlertid at for de aller fleste med høye faktiske jobbkostnader, vil det være mer lønnsomt at arbeidsgiver dekker dem mot at du går ned i lønn.

Her er fem eksempler fra siviløkonomen på faktiske jobbkostnader du kan kreve fradrag for:

  • Hvis du har hatt høye advokatkostnader i forbindelse med en arbeidstvist, kan de føres i stedet for minstefradraget. Det spiller ingen rolle om du vant eller tapte saken, for også motpartens saksomkostninger kan føres opp. Likevel er det avgjørende at saken knytter seg til skattepliktig inntekt.
  • Flytter du på grunn av jobb, har du et alternativ til minstefradraget - du kan nemlig trekke fra flyttekostnadene på skatten hvis du flyttet for å overta ny stilling eller for å overta selvstendig næringsvirksomhet. Regningen til flyttebyrået kan deles med kemneren, i tillegg til reisekostnader for deg og familien, lagerleie, forsikring av innbo under transport, renholds- og oppryddingskostnader, karanteneutgifter for kjæledyr, merkostnader til kost og losji i forbindelse med overnatting under flyttingen, for å nevne noe. Flyttekostnadene kunne dokumenteres eller sannsynliggjøres på annen måte, og det spiller ingen rolle om du har hatt inntektsgivende arbeid før flyttingen. Dette siste betyr at også studenter som flytter til sin første jobb kan få skattefradragfradraget, men de totale kostnadene må overstige minstefradraget.
  • Har du et eget rom/lokale som utelukkende brukes til arbeid for arbeidsgiver, kan du trekke fra kostnader som påløper ved å holde kontoret (lys, varme, andel av husleie og lignende), enten som et flatt fradrag på 1850 kroner eller en forholdsmessig andel av boligkostnader ut fra leieverdi eller areal.
  • Dersom du har vært minst tolv timer borte fra hjemmet, kan du trekke fra dokumenterte kostnader til overtidsmat.
  • Kjøper du PC hovedsakelig på grunn av jobben, kan denne regninga også trekkes fra på skatten, og låner du PC av arbeidsgiver, slipper du fordelsskatt selv om du bruker den privat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer