Misbruk av BankID - i dag må du ofte dekke hele tapet selv

Misbrukes BankID, kan du ende med regninga

Slik vil bankene fortsatt ha det, selv om en løsning foreslås, og nordmenn taper hundretusenvis.

KNALL TORSK: Du må ha noe og vite noe for å bruke en BankID. Men om du har fortalt samboeren din passordet, og hun får tak i mobilen din, ligger du tynt an. Misbrukes BankID må du nemlig som oftest svare for hele tapet selv. En ny lov kan endre dette. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KNALL TORSK: Du må ha noe og vite noe for å bruke en BankID. Men om du har fortalt samboeren din passordet, og hun får tak i mobilen din, ligger du tynt an. Misbrukes BankID må du nemlig som oftest svare for hele tapet selv. En ny lov kan endre dette. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden lanseringen i 2004 har BankID gått fra å være irriterende Java-bokser i nettbanken og kodebrikker man aldri finner, til moderne løsninger som brukes i alt fra nettbutikker til solarium.

Men om BankID misbrukes, risikerer du fortsatt å få ett av to svar fra banken: Enten må du ha brukt den selv, eller så har andre kunnet bruke den fordi du ikke har vært forsiktig nok med den.

- Og har du vært grovt uaktsom, blir du etter dagens regler ansvarlig for hele tapet, forteller avdelingsdirektør Jo Gjedrem i Forbrukertilsynet til Dinside.

Regjeringen har derfor foreslått endringer i finansavtaleloven, som blant annet krever at bankene skal «ta større ansvar for feil og misbruk av de elektroniske løsningene som de har oppfordret kundene sine til å ta i bruk», som regjeringen skriver.

Deriblant større ansvar for tap etter misbruk av en elektronisk signatur, for eksempel med BankID.

Tilsynet, sammen med blant annet Nkom og Forbrukerrådet, heier på endringene. Men en samlet bankbransje advarer mot konsekvensene.

Slik misbrukes BankID

BankID misbrukes, og nordmenn taper store summer på det. I alle fall om vi skal tro historiene som kommer fram i Finansklagenemnda.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer