Misbruk av BankID - i dag må du ofte dekke hele tapet selv

Misbrukes BankID, kan du ende med regninga

Slik vil bankene fortsatt ha det, selv om en løsning foreslås, og nordmenn taper hundretusenvis.

KNALL TORSK: Du må ha noe og vite noe for å bruke en BankID. Men om du har fortalt samboeren din passordet, og hun får tak i mobilen din, ligger du tynt an. Misbrukes BankID må du nemlig som oftest svare for hele tapet selv. En ny lov kan endre dette. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KNALL TORSK: Du må ha noe og vite noe for å bruke en BankID. Men om du har fortalt samboeren din passordet, og hun får tak i mobilen din, ligger du tynt an. Misbrukes BankID må du nemlig som oftest svare for hele tapet selv. En ny lov kan endre dette. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden lanseringen i 2004 har BankID gått fra å være irriterende Java-bokser i nettbanken og kodebrikker man aldri finner, til moderne løsninger som brukes i alt fra nettbutikker til solarium.

Men om BankID misbrukes, risikerer du fortsatt å få ett av to svar fra banken: Enten må du ha brukt den selv, eller så har andre kunnet bruke den fordi du ikke har vært forsiktig nok med den.

- Og har du vært grovt uaktsom, blir du etter dagens regler ansvarlig for hele tapet, forteller avdelingsdirektør Jo Gjedrem i Forbrukertilsynet til Dinside.

Regjeringen har derfor foreslått endringer i finansavtaleloven, som blant annet krever at bankene skal «ta større ansvar for feil og misbruk av de elektroniske løsningene som de har oppfordret kundene sine til å ta i bruk», som regjeringen skriver.

Deriblant større ansvar for tap etter misbruk av en elektronisk signatur, for eksempel med BankID.

Tilsynet, sammen med blant annet Nkom og Forbrukerrådet, heier på endringene. Men en samlet bankbransje advarer mot konsekvensene.

Slik misbrukes BankID

BankID misbrukes, og nordmenn taper store summer på det. I alle fall om vi skal tro historiene som kommer fram i Finansklagenemnda.

Bare i fjor var det tre saker i nemnda som dreide seg om misbruk av BankID til å inngå avtaler om kreditt, med et tap på totalt 269.000 kroner:

  • En regning i posten avslørte at noen hadde skaffet seg et kredittkort i en nordmanns navn. De hadde brukt hans BankID, og overført 30.000 kroner fra kredittkontoen til sin bankkonto. Banken mente han enten hadde gjort dette selv, eller vært uforsiktig med BankID-en sin, og ville ikke hjelpe han.
  • Noen opprettet en kredittkonto i en manns navn med hans BankID. De 200.000 kronene ble så overført til hans konto, og så ut av den igjen, noe han først oppdaget senere. Mannen mistenker sin ekssamboer, som skal ha gjort dette før, og blitt politianmeldt. Men banken mener mannen selv må ta ansvaret for tapet.
  • En kvinne fikk opprettet kredittkort, som ble trukket for totalt 39.000 kroner. Hun mener hennes spilleavhengige sønn har gjort dette, med hennes BankID, men banken vil ikke hjelpe henne. De mener hun har gjort det selv, eller vært grovt uaktsom med BankID-en sin.

Ingen av dem får hjelp, da nemnda må avvise saker hvor det trolig er en tredjepart som har inngått avtalene. Men sakene kunne stilt seg annerledes i forkant av nemnda, med en ny finansavtalelov.

POSITIV: Jo Gjedrem i Forbrukertilsynet håper den nye loven trer i kraft. Foto: Forbrukertilsynet
POSITIV: Jo Gjedrem i Forbrukertilsynet håper den nye loven trer i kraft. Foto: Forbrukertilsynet Vis mer

Foreslår maksgrense

Det er i saker som dem over, hvor en elektronisk ID misbrukes som signatur, den foreslåtte finansavtaleloven vil ta tak i.

Forslaget setter en maksgrense på hvor mye kunden blir ansvarlig for ved grov uaktsomhet, på 12.000 kroner.

I dag har misbruk av bankkort og betaling via BankID den samme maksgrensa. Men det finnes ingen grense ved misbruk av elektronisk signatur, for eksempel ved opptak av lån.

Bare ved fortsett, altså om du nærmest har overlevert BankID-en din til uvedkommende, skal du med lovforslaget bli stilt ansvarlig for hele tapet.

Mer bruk, mer risiko

- Om noen trekker 100.000 kroner fra bankkortet ditt, kan du i dag slippe unna med å svare for 12.000 kroner. Men om noen får til det samme med din elektroniske ID, må du ofte svare for hele beløpet, forklarer Gjedrem i Finanstilsynet.

Om dagens lovverk beskytter deg eller ikke kan dermed virke tilfeldig, da det dreier seg om hvorvidt BankID brukes som signatur eller et betalingsinstrument.

Og da signering med BankID blir stadig vanligere, øker også sjansene for at den misbrukes, mener Gjedrem.

- Da er det rimelig at det blir en fordeling av tapet. Det er ikke greit å være grovt uaktsom, men vi mener at 12.000 kroner vil være nok til at de aller fleste fortsatt vil være forsiktige med BankID-en sin, sier Gjedrem.

Bankene går mot

- For finansforetakene vil en bestemmelse som den foreslåtte utgjøre en stor risiko, sier informasjondirektør Tom Staavi i Finans Norge, som representerer bankene, til Dinside.

De mener det blir feil å regulere BankID på samme måte som betalingskort, altså gjennom finansavtaleloven. Finans Norge mener at dagens avtalerett og e-signaturloven er mer enn godt nok.

NEGATIV: Hege Steinsland i BankID håper politikerne stemmer ned forslaget. Foto: BankID
NEGATIV: Hege Steinsland i BankID håper politikerne stemmer ned forslaget. Foto: BankID Vis mer

Staavi frykter at en endring vil gi fysisk signatur større tillit enn digital, som kan føre til mindre bruk. Han frykter dessuten at folk blir mindre forsiktige med ID-en sin, som kan føre til mer misbruk – særlig i nære relasjoner.

Spesielt dette med at BankID kan bekrefte overføringer av nærmest ubegrenset størrelse, skremmer bransjen. Og de får støtte fra BankID selv.

- Vi mener elektronisk signatur vil settes mange år tilbake dersom «utlån» av BankID kan bli en «forretningside» man kan spekulere i, sier kommunikasjonssjef Hege Steinsland i BankID til Dinside.

- Med ansvarsbegrensningen som foreslås, risikerer vi at digitaliseringen med elektronisk avtaleinngåelser stopper opp – i og med at nettsteder med BankID kan bli ansvarlig for uforutsigbare store beløp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer