Kredittsjekk

Misbrukt av svindlere? Sjekk her!

Du bør kredittsjekke deg selv én til to ganger årlig, ifølge inkassorådgiver.

SVINDELFRYKT: Har noen misbrukt din identitet uten at du vet det, kan du finne ut av det ved en kredittsjekk. Foto: Berit Njarga
SVINDELFRYKT: Har noen misbrukt din identitet uten at du vet det, kan du finne ut av det ved en kredittsjekk. Foto: Berit Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Lurer du på om du har blitt misbrukt i nettsvindel, kan du finne det ut med en kredittsjekk, sier daglig leder Geir Grindland i Inkassopartner til DinSide.

Han forklarer at dersom du har betalingsanmerkninger, kan det påvirke mulighetene dine til å eksempelvis få lån.

- Ved en kredittsjekk vil du også få svar på om du er blitt misbrukt i nettsvindel eller ID-tyveri. Tyver kan åpne nye kontoer eller kredittkort i ditt navn, uten å betale regningene som går til inkasso, sier Grindland.

- Mange er totalt uvitende

I andre land er det langt vanligere å ha et bevisst forhold til egen kredittscore, men vi nordmenn har av en eller annen grunn liten formening om hva egen score er.

- Faktisk er mange totalt uvitende om hvorvidt de har betalingsanmerkninger eller ei, har analytiker Martin Haraldseth i Experian tidligere sagt til DinSide.

Brevet avslører deg

Dersom du har søkt om nytt boliglån eller kredittkort, vil du mest sannsynlig få et gjenpartsbrev i posten innen få dager. Du kan også bli kredittsjekket i forbindelse med jobbsøking.

Hver gang det blir foretatt kredittvurdering av en privatperson, blir det nemlig automatisk sendt ut et gjenpartsbrev til den som er vurdert. Brevet inneholder informasjon om hvem som har foretatt kredittvurderingen og kopi av opplysningene som er utlevert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer