Misfornøyd: Krever 50 millioner

Saksøker tacogigant for fem millioner dollar.

MISFORNØYD: En amerikaner saksøker Taco Bell fordi han mener at han ikke har fått det han har bestilt. Skjermdump: Reddit
MISFORNØYD: En amerikaner saksøker Taco Bell fordi han mener at han ikke har fått det han har bestilt. Skjermdump: Reddit Vis mer
Publisert

Virkeligheten lever ikke alltid opp til reklamen. Men hvor langt kan man dra det før det blir villedende markedsføring?

Amerikanske Frank Siragusa var så misfornøyd med den «meksikanske pizzaen» han fikk på den amerikanske fastfoodkjeden Taco Bell at han saksøker den for fem millioner dollar, melder Reuters.

Siragusa fronter et gruppesøksmål mot tacogiganten på vegne av alle kunder i New York state som har kjøpt Mexican Pizza, Veggie Mexican Pizza, Crunchwrap Supreme, Grande Crunchwrap eller Vegan Crunchwrap i løpet av de tre siste åra.

Årsaken er ikke at maten de fikk servert ser noe trist ut, men at de får servert langt mindre mat enn det gis inntrykk av i reklamen.

Taco Bell har så langt ikke svart på henvendelser om saken.

Ikke vanlig i Norge

Presseansvarlig for McDonald's i Norge, Kristina Johansen, sier til DinSide at hun ikke kjenner til at tilsvarende henvendelser så lenge hun har jobbet der - med ett unntak: En kunde som var misfornøyd med Cheese Tops-burgeren han fikk servert i fjor sommer.

– Jeg skjønner godt at kunden ikke er fornøyd. Jeg synes det er leit at gjesten ikke har fått det produktet han skulle ha fått, skrev hun den gang i en e-post til Nationen.

Norgessjef i Burger King, Olav Bæverfjord, kjenner ikke til at de har fått noen klager på dette.

- I Burger King etterstreber vi alltid at maten vi serverer er så lik som mulig slik den presenteres på bilder både i vår markedsføring, på skjerm i restaurantene og på nett, skriver han i en uttalelse til DinSide.

Det skal alltid være lik mengde ingredienser på bilde og i virkeligheten, så er det salat, tomat og løk på bilde skal det være tomat, salat og løk på burgeren du får servert.

- Likevel kan det hende at selve presentasjonen av burgerne kan være noe annerledes enn på bilder. På bilder er det viktig at alle ingrediensene synes, mens når burgeren skal konsumeres så er det smak som er viktigst og ingrediensene i en burger vil da plasseres noe annerledes.

Han presiserer likevel at det er mennesker som jobber i restaurantene, og at det kan skje feil.

- Mennesker kan gjøre feil, eller det kan gå litt fort noen ganger, så at en burger ser litt annerledes ut enn en annen, vil forekomme.

Villedende markedsføring

Ifølge Mats Bjønnes, underdirektør i tilsynsavdelingen til Forbrukertilsynet, vil de generelle reglene i markedsføringsloven om villedende markedsføring også gjelde for en reklameplakat for mat.

- Bildet av maten er jo noe forbrukeren vil bruke i vurderingen av hvilken mat som frister. Et bilde kan derfor være viktig når forbrukeren skal velge hva den skal kjøpe. Dersom det er forskjeller mellom hva som er avbildet og hva du får servert kan dette være villedende markedsføring, skriver han i en e-post til DinSide.

- Et krav til at markedsføringen skal være villedende etter markedsføringsloven, er at praksisen er egnet til å påvirke forbrukerne til å treffe en økonomisk beslutning som de ellers ikke ville ha truffet. Det betyr også at ikke enhver forskjell fra bildet til hvordan maten ser ut i virkeligheten vil være villedende. Dette må vurderes konkret og ut fra gjennomsnittsforbrukerens oppfatning.

Eventuelle erstatningssaker er noe en forbruker på eget initiativ kan gjøre, og avgjøres i domstolene.

- For de fleste vil det ikke være aktuelt å gå til sak på bakgrunn av manglende samsvar mellom avbildet mat og maten som faktisk serveres.

Det er ikke første gang Siragusa saksøker en fastfoodkjede. Han har fortsatt en pågående rettssak mot McDonald's og Wendy's der ankepunktet er størrelsen på burgerne, som han hevder ikke er like stor som på bildene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer