Misfornøyd med lønnen?

Slik blir du økonomisk lykkelig uavhengig av inntektsnivå.

Foto: Foto: colourbox.com
Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hva du har oppnådd økonomisk bør aldri settes opp mot annet enn dine egne mål.Forfatter Laura Rowley


Kan lykke kjøpes for penger?

Flere undersøkelser har vist at en viss mengde penger faktisk gjør oss lykkelige. Men når basisbehovene er dekket, stiger ikke lenger graden av lykke i takt med inntekten.

Den amerikanske økonomi-journalisten Laura Rowley har gitt ut boken Money and Happiness. A guide to living the good life. Hun driver også nettstedet moneyandhappiness.com, hvor hun blant annet guider folk til å bli "økonomisk lykkelige".

Slik kan du, ifølge Rowley, bli lykkeligere uavhengig av inntektsnivå:

1. Bli klar over dine verdier

Veien til økonomisk lykke begynner med å identifisere dine viktigste verdier i livet. Studier har vist at folk opplever lykke ved å jobbe for mål som er i overensstemmelse med deres verdier, selv om innsatsen innebærer noe kortvarig slit og smerte. Dette gjelder også for dine økonomiske mål. Du vil bli mer fornøyd med lønnen, sparepengene og forbruket ditt om du reflekterer over dine høyeste prioriteringer.

Når du har identifisert verdiene dine, er det på tide å sette seg spesifikke mål knyttet til dem. Verdsetter du for eksempel selvstendighet og sikkerhet høyt, kan et passende mål være å spare ekstra penger til pensjonisttilværelsen. Sett opp en konkret plan om hvor mye du skal spare til enhver tid.

2. Slutt å sammenligne

Sammenligner du inntekten din med andres? Og hvilke personers inntekter tar du i så fall utgangspunkt i?

En studie utført av Andrew Oswald ved Warwick University i England viste at folk flest nesten alltid sammenligner sin egen inntekt med folk som tjener mer enn dem. Resultatet er selvfølgelig misnøye. En tysk undersøkelse viser også at det er ikke hvor mye vi tjener, men hva vi tjener i forhold til kollegaene våre vi er mest opptatt av.

Også når det gjelder lønnsøkning, pleier vi å bli mindre fornøyde om andres inntekt stiger mer enn vår egen.

Test: Fortjener du høyere lønn?

3. Vær takknemlig

Ifølge Professor Sonia Lyubomirsky ved University of California Riverside lar ikke takknemlighet seg forene med negative følelser. "Det er vanskelig å være sjalu eller grådig eller bitter når du er takknemlig", forklarer hun.

Lyubomirsky har også funnet ut hva man kan gjøre for å bli mer takknemlig. I en testperiode fikk hun folk til å skrive ned fem ting de var takknemlige for. En gruppe skrev ukentlig, en gruppe skrev tre ganger i uken og en gruppe skrev ikke i det hele tatt. Resultatet viste at gruppen som skrev en gang i uken opplevde en betydelig økning i graden av takknemlighet.

4. Ikke ha penger som førsteprioritet

Folk som har det å tjene mye penger som sitt viktigste mål i livet, kommer dårlig ut når det gjelder mental helse. Det viser en rekke studier utført av Dr. Tim Kasser, psykologi-professor ved Knox College og Dr. Richard Ryan, psykologi-professor ved University of Rochester.

Penger gjør deg ikke lykkelig

Penge-jegere har større risiko for å utvikle depresjon, mer angst og lavere selvfølelse. Videre opplever de flere forholdsproblemer og føler seg mindre vitale enn andre.

Vel å merke var ikke problemene forårsaket kun av å være opptatt av penger, men av det å gjøre penger til hovedmål nummer èn i livet.

5. Vær oppmerksom på hvordan du omtaler penger

Måten vi forklarer ting for oss selv på, har stor betydning for vår lykke. Det mener i alle fall forfatter David Myers, som er professor ved Michigan's Hope College.

I stedet for å si "jeg har ikke råd", kan du begynne å si "jeg velger å bruke pengene mine på andre ting". Tenk at du er en mektig person som gjør kloke valg basert på dine egne verdier og prioriteringer - heller enn å være et selvmedlidende offer som betrakter verden ut i fra alt du ikke kan få.

6. Fokuser på dine viktigste psykologiske behov

Penger kommer sist på listen over behov som må tilfredsstilles før man blir lykkelig. Dette ifølge en studie utført av psykolog Kennon Sheldon ved University of Missouri-Columbia.

De fire viktigste behovene for lykke er derimot: Følelsen av selv-autonomi, følelsen av å være flink i det du gjør, selvfølelsen, og følelsen av tilhørighet med andre mennesker.

Sex gjør deg like lykkelig som å vinne i lotto

En undersøkelse utført ved University of Chicago viste for eksempel at det er 50 prosent mer sannsynlig at folk med fem eller flere nære venner beskriver seg selv som "veldig lykkelig" sammenlignet med folk som har færre venner.

7. Hjelp andre

Professor Lyubomirsky ved University of California Riverside har også gjort en undersøkelse hvor hun fikk studenter til å utføre fem gode gjerninger i uken i seks uker. Deltakerne kunne melde om at lykkefølelsen deres økte betraktelig ved å være med på eksperimentet.

Det å gi penger til veldedighet kan med andre ord gjøre både deg selv og andre lykkelige.

Kilde: moneyandhappiness.com

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer