Mister konsesjon

Glitnir Privatøkonomi har ikke utvist god forretningsskikk.

Publisert
Sist oppdatert

Kredittilsynet har gjennomført grundige undersøkelser hos Glitnir Privatøkonomi AS.

Ved tilsynet avdekket Kredittilsynet sterkt kritikkverdige forhold ved foretakets investeringsrådgiving.

Glitnir Privatøkonomi AS har i sin virksomhet ensidig prioritert salg av produkter som gir foretaket høy fortjeneste. Kredittilsynet mener derfor Glitnir Privatøkonomi AS alvorlig og systematisk har brutt verdipapirhandellovens krav til god forretningsskikk.

Slik fremstiller selskapet seg på sine nettsider. Faksimile fra Glitnirs nettsider.
Slik fremstiller selskapet seg på sine nettsider. Faksimile fra Glitnirs nettsider.Vis mer
Kredittilsynet mener i tillegg at foretaket gjennom lovovertredelser framstilt under punkt 3 har gjort "seg skyldig i mislige forhold som gir grunn til å frykte at en fortsettelse av virksomheten kan skade allmenne interesser. Kredittilsynet i brev til Glitnir Privatøkonomi.


Foretaket har latt hensynet til egen inntjening gå foran hensynet til kundene og har ikke anbefalt de finansielle produktene som egnet seg best for kundene.

Dette kommer frem i en pressemelding fra Kredittilsynet.

Spareproduktene som ga deg dårligere råd

Kredittilsynets undersøkelser avdekket også at Glitnir Privatøkonomi AS ikke har overholdt sin forpliktelse til å opplyse kundene om inntekter foretaket har mottatt fra andre enn kunden. Dette er i seg selv et viktig forhold, og Kredittilsynet vil følge opp brudd på denne forpliktelsen i tilsynsarbeidet fremover.

– Vi ble nylig orientert om Kredittilsynets synspunkter, basert på et stedlig tilsyn gjennomført i februar, sier Olav Groven, som nylig ble utnevnt til ny administrerende direktør i selskapet.

– Kredittilsynet kommer med kritikk blant annet til våre rutiner og påpeker noen overtredelse av krav til god forretningsskikk. Dette er kritikk jeg som ny leder i selskapet har funnet så alvorlig at jeg har anbefalt styret i selskapet å levere tilbake konsesjonen til Kredittilsynet, forklarer Olav Groven.

Se Kredittilsynets brev til Glitnir Privatøkonomi her.

FINANSINSTITUSJONENENES PLIKTER

"...kundens interesse i å oppnå en så god investering som mulig, skal foran verdipapirforetakets egen interesse i høyest mulig fortjeneste. Et produkt som gir bedre inntjening for foretaket kan for eksempel ikke anbefales dersom kunden kan oppnå bedre betingelser ved kjøp av et annet sammenlignbart produkt. Dette betyr at verdipapirforetaket har en undersøkelsesplikt når det gjelder hvilke produkter som er tilgjengelige i markedet ..." Kilde: Kredittilsynets brev til Glitnir Privatøkonomi


For eksisterende kunder vil konsesjonsinndragningen ikke få konsekvenser.

- Dette gjelder bare for fremtidige salg, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Richard Johansen til DinSides økonomiredaksjon.

Glitnir Privatøkonomi AS har 77 ansatte fordelt på kontorer i åtte byer i Norge. Glitnir Privatøkonomi AS er datterselskap av Glitnir Bank ASA. Kredittilsynet påpeker at konsesjonsinndragningen bare gjelder for Glitnir Privatøkonomi AS og ikke konsernet.

Kriseplan for sparepengene dine

AKTUELT


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer