Depositum

- Mister kontrollen

Dette bør du være klar over dersom du skal leie bolig.

DEPOSITUM: Ifølge Forbrukerrådet er uenigheter rundt depositum en gjenganger hos dem. Foto: fizkes / Shutterstock / NTB
DEPOSITUM: Ifølge Forbrukerrådet er uenigheter rundt depositum en gjenganger hos dem. Foto: fizkes / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Nå har det vært studiestart for mange og i den anledning er det mange som velger å leie bolig.

Da er det viktig å vite et par ting.

I de fleste tilfeller vil utleier kreve et depositum dersom du skal leie.
Et depositum er et bestemt beløp som leietaker må betale inn. Dette skal fungere som en slags sikkerhet mot økonomisk tap for utleier.

Ifølge Forbrukerrådet kan ikke depositumet være større enn seks ganger månedlig husleie. Avtale om depositum må skje før kontrakten skrives, utleier kan ikke kreve at leietaker betaler depositum etter leieavtalen er inngått.

Mister kontrollen

Depositumet skal settes på særskilt konto i leierens navn med vanlige rentevilkår i finansinstitusjon som har rett til å tilby slik tjeneste i Norge, ifølge husleieloven.

Med andre ord, depositumet skal ikke betales inn på konto til utleiers private konto eller i kontanter.

Fagdirektør i Forbrukerrådet, Olav Kasland, opplyser at uenighet rundt depositum er en gjenganger når studenter tar kontakt med dem.

- Her ser vi at mange utleiere ikke gjør som de skal, og heller setter pengene inn på egen konto. Da mister du som leietaker kontrollen over store kronebeløp, sier Kasland.

Vær obs

En annen viktig ting man bør være obs på, er bindingstid. Noen ganger går ikke alltid ting etter planen og kanskje vil du si opp kontrakten fortere enn først antatt.

Flere utleiere ønsker at du binder deg til å betale husleie i mer enn tre måneder og da vil det ikke være så lett å komme ut av en kontrakt.

- Etter dagens regelverk kan utleier kreve at du binder deg til å betale leie i mer enn tre måneder. Det er lov, men kan bli vanskelig for deg hvis du får en uforutsett grunn til å flytte. Her jobber Forbrukerrådet med å endre loven. Inntil videre må du selv vurdere om du har råd til å inngå en slik avtale, forteller han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer