Ha mobilbank hos en annen bank

Mobilbanken åpnes for ikke-kunder også

Sparebank 1 er først ute med å åpne mobilbanken sin for alle, også kunder hos andre banker.

FRITT VALG: Er du ikke fornøyd med mobilløsningen til banken din, men vil beholde vilkårene fra dem og dermed ikke bytte bank? Snart kan du bruke mobilbanken til Sparebank 1, selv om du ikke er kunde hos dem, dersom du synes deres mobilbank har et bedre grensesnitt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FRITT VALG: Er du ikke fornøyd med mobilløsningen til banken din, men vil beholde vilkårene fra dem og dermed ikke bytte bank? Snart kan du bruke mobilbanken til Sparebank 1, selv om du ikke er kunde hos dem, dersom du synes deres mobilbank har et bedre grensesnitt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har gjerne sparekonto i én bank der sparerenten er god, mens boliglånet er hos en annen med bedre lånerente. Og, fondene dine er kanskje i en tredje bank, som har lave gebyr.

Men, du er ikke fornøyd med nett- og mobilbankløsningen til noen av disse tre bankene du er kunde hos. Egentlig synes du mobilbanken til en fjerde bank har en super design, men du har ikke noe forhold til denne banken og kan dermed ikke bruke deres løsninger.

Nå, derimot, kan du snart bruke Sparebank 1 sin nett- og mobilbank selv om du ikke er kunde hos dem.

I midten av mars gir de nemlig begrenset tilgang til ikke-kunder. Og når det nye EU-regelverket PSD2 trer i kraft, åpner de for at folk kan utføre betalinger, se saldo og transaksjoner fra kontoer i andre banker, uten å være kunde hos dem.

- Vi legger også til rette for at personer som ikke er kunder i samme bank, kan dele tilgang til kontoer seg imellom. Det er praktisk eksempelvis for par, foreldre og barn, venner, skoleklasser, lag og foreninger, som trenger å dele tilgang til en konto, på tvers av bankforhold, sier utvikler Martin Sørlie i Sparebank 1 til Dinside.no.

- En stor fordel for bankkundene

De fleste nordmenn er kunde i minst to banker, og må derfor forholde seg til flere ulike nett- og mobilbanker. Snart åpner myndighetene for at bankkundene kan samle alle sine kontoer på ett sted, både i helt nye verktøy og apper, men også i andre bankers mobilbanker.

Det unike med Sparebank 1s løsning vil være at du ikke trenger å være kunde hos dem for å ta nett- og mobilbanken deres i bruk, ifølge Sørlie.

Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, synes denne ideen fra Sparebank 1 er spennende.

Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet. Foto: John Trygve Tollefsen.
Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet. Foto: John Trygve Tollefsen. Vis mer

- Det vil være en stor fordel for bankkunder som normalt forholder seg til banker med elendige nett- og mobilbankløsning, men med gunstig boliglånsrente, at de kan se lånene og kontoer sine i en annen banks mobilbank, sier Jensen til Dinside.no.

Dette vil også være fordelaktig for bankkunder som «shopper rundt» i ulike bankene etter de beste vilkårene, om alt kan administreres fra én og samme mobilbank, legger Jensen til.

Løsninger som kan gjøre det mulig for forbrukere å administrere bankkundeforholdene sine på kryss og på tvers av banker, bidrar også til å gjøre den konkurransehemmende effekten av bankenes produktpakker mindre alvorlig, og det er bra, fortsetter han.

Hva er PSD2?

  • PSD2 er et EU-direktiv som regulerer betalingstjenester i EUs indre marked. Intensjonen med regelverket er å legge til rette for økt konkurranse i markedet for betalingstjenester, fremme innovasjon, styrke sikkerheten for nettbetalinger og tilgang til konto, samt bedre samhandlingen mellom ulike typer aktører og ytterligere harmonisere regelverket i EU.
  • Med PSD2 må bankene tilpasse sine konto-tjenester, slik at kunden kan benytte andre tilbydere av betalingstjenester for å utføre sine betalinger eller sammenstille sine kontodata. De nye aktørene vil legge til rette sine tekniske løsninger slik at disse kommuniserer med bankenes systemer. Det betyr at de må innfri alle kravene i PSD2s med hensyn til sikkerhet, rapportering, ansvarsregulering, og forbrukerrettigheter.
  • I Norge forventes det at PSD2 vil bli tatt inn i lovverket i løpet av 2019.

Kilde: Finanstilsynet

Slik blir Sparebank 1s åpne mobilbank

Så, hvordan vil mobilbanken til Sparebank 1 fungere for ikke-kunder, og hva må du være kunde for å kunne gjøre?

FOR ALLE: Snart kan du bruke Sparebank 1s nett- og mobilbank, selv om du ikke er kunde. Foto: skjermdump.
FOR ALLE: Snart kan du bruke Sparebank 1s nett- og mobilbank, selv om du ikke er kunde. Foto: skjermdump. Vis mer

- Mobilbanken laster du ned som alle andre apper, og du logger inn med BankID. Du må selvfølgelig selv gi tillatelse til at bankene der du har et kundeforhold, får dele dine kontoopplysninger med oss, før du kan ta i bruk mobilbanken vår, forklarer utvikler Sørlie.

I første omgang blir det «bare se, ikke røre», men når PSD2 trer i kraft, vil du kunne utføre vanlige banktjenester, som å betale eller se saldo og transaksjoner fra dine ulike kontoer i Sparebank 1s mobilbank.

Det er først når du ønsker å gjøre ting du trenger en nettbankavtale til, som å bestille kredittkort, opprette BSU-konto eller ta opp lån, at du møter på en begrensning, påpeker Sørlie. Da må du opprette et nytt bankforhold og bli kunde hos dem.

Og, hvis du velger å bruke mobilbanken som ikke-kunde, får du selvfølgelig også tilgang til Sparebank 1s nettbank, dog med de samme begrensningene.

- Som forventet

DNB, som nylig lanserte en ny mobilbank selv, er ikke overrasket over at Sparebank 1 ønsker å åpne opp sine plattformer, slik at også de som ikke er kunder kan benytte tjenestene deres.

- Med lansering av vår nye mobilbank, bygger vi en helt ny plattform, hvor vi stadig vil slippe nye funksjonalitet. Samtidig er den nye appen bygget for at alle kan ta den i bruk, også de som ikke er kunder hos oss, sier Øyvind Westby Brekke, leder for digital innovasjon i DNBs personmarked, til Dinside.no.

Dette representerer en ny konkurransehverdag, men gir også en rekke muligheter, ifølge Brekke.

Men, foreløpig har ikke DNB en konkret dato for når mobilbanken deres åpnes opp for de som ikke er kunder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer