Mobilbruk på jobb: Er det greit å surfe på mobilen under møter?

Derfor bør du legge bort mobilen under jobbmøter. Samtidig bør sjefen gi klar beskjed om når mobilbruk er innafor.

MOBILSURFING - NEI TAKK: Selv om du tilsynelatende ikke forstyrrer noen med mobilbruken din, gjør det noe med energien på et møte, hevder Erik Lerdahl. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
MOBILSURFING - NEI TAKK: Selv om du tilsynelatende ikke forstyrrer noen med mobilbruken din, gjør det noe med energien på et møte, hevder Erik Lerdahl. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rekk opp hånda den som aldri har fiklet på mobilen under et lite givende jobbmøte. Nettopp - mobilbruk under møter er nok ganske vanlig, men er det egentlig et problem?

Det mener Erik Lerdahl, som er professor i kreativitet ved Høyskolen Kristiania og har skrevet bok om slagkraftige møter.

- Selv når mobilen kun ligger på bordet under et møte, forringer mobilens fysiske tilstedeværelse et møte, hevder Lerdahl.

Sjekk også om du er en gjennomsnittlig norsk mobilbruker.

Vil at man legger bort mobilen

I en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for ingeniørorganisasjonen NITO, svarer 59 prosent av lederne at de mener møtene blir mer effektive hvis mobilen legges vekk.

Trude Skogesal, visepresident i NITO, sier til Dinside at målingene de har gjort viser at det vil bli mer effektive møter uten mobilbruk. Samtidig tror hun det er opptil hver enkelt bedrift, avhengig av behovet den har, å gjøre en vurdering på om det er nødvendig eller ikke å ha med mobilen inn på møtene.

Surfer du på mobilen under jobbmøter? (Avsluttet)
Nei, aldri(53%) 576
Ja, men bare når det dukker opp noe ekstra viktig(30%) 329
Ja, stor sett alltid(16%) 176
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ifølge Erik Lerdahl viser en svensk undersøkelse at de fleste ønsker mobilfrie møter, men at det nok er mye ukultur på arbeidsplassene.

Han sier videre at jo lenger opp i hierarkiet man er på en arbeidsplass, jo mer berettiget er man til å kunne bruke mobilen. Men det betyr ikke nødvendigvis at det er lurt.

Tidsfordriv på kjedelige møter

At folk velger å bruke telefonen under møter, tror han ofte skyldes at man kjeder seg eller føler at møtet ikke har betydning for den det gjelder.

- Hvis folk føler seg overflødige, og ikke skjønner helt hvorfor de skal delta på møtet, siden de ikke føler det er aktuelt for dem, er det fort gjort å sjekke mail eller Facebook. Man rettferdiggjør gjerne mobilbruken når et møte føles lite nyttig, med viss rett, tror Lerdahl. I tillegg føler man gjerne at man har mye å gjøre og MÅ være tilgjengelig.

Samtidig kan man påvirke møtet, selv om man sitter og surfer for seg selv.

- Slik mobilbruk påvirker hele energien på et møte, og går ikke bare utover den som sjekker telefonen, men smitter også fort over på andre, sier Lerdahl. Det virker fort demotiverende og rettferdiggjør at andre skal bruke mobil.

Bør definere spilleregler for mobilbruk

I undersøkelsen fra NITO svarer i snitt 60 prosent av deres ledere, og flere kvinner enn menn, at de oppfordrer de ansatte om å legge bort mobiltelefonene under møtene.

KJEDELIG MØTE? Mange blir etter alt å dømme innkalt på møter som er lite relevante for dem. Da er det lett å fiske fram mobilen. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
KJEDELIG MØTE? Mange blir etter alt å dømme innkalt på møter som er lite relevante for dem. Da er det lett å fiske fram mobilen. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer


Trude Skogesal tror det er viktig at ledelsen er bevisst på hva slag mobilbruk man skal ha.

- Det handler om lederskap og bevissthet rundt mobilbruken på arbeidsplassens møter. Man vil oppnå mye ved å si ifra om hva slags mobilbruk man ønsker, og at ha en kultur som tillater mobilbruk kun i pausene, tror Skogesal.

Også Lerdahl tror mye kunne vært løst ved å ha en effektiv møteledelse og bedre bevissthet rundt hvem som trenger å delta, noe Skogesal er enig i.

- Det er lurt å være bevisst på at man gjennomfører effektive møter med begrenset deltakelse og korte tidsrammer, mener hun.

Samtidig bør man ifølge Erik Lerdahl definere noen spilleregler for mobilbruk på møter på den enkelte arbeidsplass. Slike beslutninger bør gjerne være forankret i ledelsen.

Å irritere seg over møtedeltakernes mobilbruk fører ikke til annet enn at irritasjonen preger stemningen på møtet, tror han.

- Hvis det ikke finnes noen felles spilleregler i organisasjonen, bør man definere egne spilleregler for mobilbruk ved starten av møtet. Får møtelederen et mandat, er det lettere å slå ned på bruk som bryter med spillereglene, sier Lerdahl.

LES OGSÅ:
Pass på disse tingene når du søker jobb
Sjekk om sjefen din har gått for langt
Her kan du betale for at andre skriver søknaden din

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer