Mobilen gir sommel

Er vi 20 minutter forsinket, gjør det ikke lenger noe. En tekstmelding til den som venter redder oss. Slik påvirker mobiltelefonen hverdagen.

Publisert
Sist oppdatert


Dette kom fram på et seminar om nordmenns mobilbruk nylig.

- Det er ikke lenger så nøye om vi kommer for seint. Det er bare å sende en unnskyldende tekstmelding til den som venter, sier mobilforsker Hege Nordli til forskning.no.

Mobilen gir sommel


I siste liten

Nordmenns mobilvaner viser at mobiltelefonen har endret hverdagen på flere måter.

- Vi har forandret måten vi lager avtaler på. Ingen bestemmer seg for noe før i siste liten, og selv da forventer man at alle er tilgjengelige på telefonen, i tilfelle man ombestemmer seg på veien, sier NTNU-forsker Nordli.

Familie og venner blir sure hvis vi har slått av mobilen. Og selv føler vi at vi går glipp av noe når vi slår den av. Den er en ny arena for oss å kommunisere på.

Test deg selv i mobiltelefonteknologi

Ny arena

Kjappe tekstmeldinger er en måte å holde kontakt med bekjente man ikke orker å ringe. Skilte foreldre kan sende godnatt-meldinger til barna på den andre siden av byen eller landet.

- Mange voksne bruker også SMS til å få i gang vanskelige samtaler. Vil man be noen ut på date eller ta opp ømtålige temaer, er tekstmeldingen et bedre redskap enn telefonsamtalen. Det gir nemlig mottakeren tid til å tenke gjennom meldingen, sier Hege Nordli.


I fjor avdekket hun at også voksne førtiser sender tekstmeldinger. Endringene gjelder altså slett ikke bare fjortisene.

God å ha

Ifølge forskerne dekker mobiltelefonen viktige behov i et stadig mer hektisk samfunn.

- Vi lever i et komplisert samfunn, hvor vi må benytte oss av institusjoner som skoler, barnehager og spesialbutikker i hverdagen, sier Terje Rasmussen, medieprofessor ved Universitetet i Oslo.

Alt må avtales og ordnes. Da er mobiltelefonen god å ha.

Finn det billigste mobilabonnementet i DinSides mobiltelefonkalkis

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer