Mobilen kan skade fosteret

Bruk av mobiltelefon under svangerskapet kan gi barna atferdsproblemer.

Bruk av mobil to eller tre ganger om dagen er nok til å øke risikoen for at barnet kan utvikle hyperaktivitet og andre atferdsproblemer. Illustrasjonsoto: Colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Bruk av mobil to eller tre ganger om dagen er nok til å øke risikoen for at barnet kan utvikle hyperaktivitet og andre atferdsproblemer. Illustrasjonsoto: Colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det fremgår av en oppsiktsvekkende studie som omfattet 13.000 barn.

Kvinner som bruker mobil under svangerskapet, har over 50 prosent større sjanse for å få barn med atferdsproblemer, skriver avisen The Independent.

Skader av liten bruk

Bruk av mobiltelefonen to til tre ganger om dagen er nok til å øke risikoen for at barnet kan utvikle hyperaktivitet og andre atferdsproblemer. Skadeomfanget som følge av mors mobilbruk blir desto større dersom barna selv bruker mobil før de fyller syv år.

Gravide bør ta forholdsregler og bruke mobil så lite som mulig, mener flere eksperter. Illustrasjonsoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Gravide bør ta forholdsregler og bruke mobil så lite som mulig, mener flere eksperter. Illustrasjonsoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer


Les også: Gransker barns mobilbruk og kreft

Studien ble gjennomført av forskere ved University of California, Los Angeles (UCLA) og Aarhus Universitet i Danmark, og resultatene har overrasket både forskerne og andre eksperter. Undersøkelsen ble publisert etter at det russiske strålevernstilsynet nylig advarte gravide og barn å begrense bruken av mobiltelefon.

- Bruk handsfree

Merete Hannevik i Statens Strålevern er også overrasket over tallene fra undersøkelsen, men synes det er vanskelig å kommentere disse da hun ikke har sett hele studien.

- Det er ofte slik at en studie ikke er nok til å trekke en konklusjon, selv om denne undersøkelsen tydeligvis er stor. Men som forskerne selv sier, så er det uventede resultater og det er ingen mekanismer som kan forklare dette, sier Hannevik til DinSide Helse.

Les også: Så farlig er mobilen din

Hun mener det er liten grunn for at gravide skal behøve å engste seg:

- Et generelt råd for gravide som ønsker å ta forholdsregler er at de ikke bærer telefonen på magen, særlig når de har en samtale og bruker hansdsfree. Da kan de holde telefonen ut fra kroppen, sier hun.

Hun mener at hyppig bruk av handsfree er et råd man uansett bør følge, og oppfordrer folk, særlig barn, til å korte ned samtalene til det nødvendige.

Andre mulige forklaringer

Forskerne som utførte studien utelukker ikke at det kan finnes andre mulige forklaringer til at barna får atferdsproblemer.

Les også: Barn utbrente av mobilen

Et eksempel kan være at mødre som bruker mobiltelefonen mye mens hun er gravid fortsetter med dette etter fødselen, og dermed får mindre tid med barnet.

Hele studien vil bli publisert i det medisinske tidsskriftet Epidemiology i juli.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer