Mobilen kan skade fosteret

Bruk av mobiltelefon under svangerskapet kan gi barna atferdsproblemer.

Bruk av mobil to eller tre ganger om dagen er nok til å øke risikoen for at barnet kan utvikle hyperaktivitet og andre atferdsproblemer. Illustrasjonsoto: Colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Bruk av mobil to eller tre ganger om dagen er nok til å øke risikoen for at barnet kan utvikle hyperaktivitet og andre atferdsproblemer. Illustrasjonsoto: Colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det fremgår av en oppsiktsvekkende studie som omfattet 13.000 barn.

Kvinner som bruker mobil under svangerskapet, har over 50 prosent større sjanse for å få barn med atferdsproblemer, skriver avisen The Independent.

Skader av liten bruk

Bruk av mobiltelefonen to til tre ganger om dagen er nok til å øke risikoen for at barnet kan utvikle hyperaktivitet og andre atferdsproblemer. Skadeomfanget som følge av mors mobilbruk blir desto større dersom barna selv bruker mobil før de fyller syv år.

Les også: Gransker barns mobilbruk og kreft

Studien ble gjennomført av forskere ved University of California, Los Angeles (UCLA) og Aarhus Universitet i Danmark, og resultatene har overrasket både forskerne og andre eksperter. Undersøkelsen ble publisert etter at det russiske strålevernstilsynet nylig advarte gravide og barn å begrense bruken av mobiltelefon.

- Bruk handsfree

Merete Hannevik i Statens Strålevern er også overrasket over tallene fra undersøkelsen, men synes det er vanskelig å kommentere disse da hun ikke har sett hele studien.

- Det er ofte slik at en studie ikke er nok til å trekke en konklusjon, selv om denne undersøkelsen tydeligvis er stor. Men som forskerne selv sier, så er det uventede resultater og det er ingen mekanismer som kan forklare dette, sier Hannevik til DinSide Helse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer