Mobilen skader genene

Stråling fra mobiltelefonen kan skade arveanlegget i cellene dine. Men mobil-industrien mener du ikke bør bekymre deg.

Publisert
Sist oppdatert

Mobiltelefonen er en ny oppfinnelse men brukes av milliarder av mennesker hver dag.

Dessverre har vi lite kunnskap om det finnes noen farlige bivirkninger av telefonene.

Nå viser en tysk undersøkelse at strålingen fra mobiltelefonen kan ødelegge DNA i cellene i kroppen. Ødelagte og muterte celler kan være resultatet, som igjen kan være en årsak til utviklingen av kreft.

Unngå mobilen- Vi ønsker ikke å skape panikk, men det er lurt å ta noen forhåndsregler, sier forskningsleder Franz Adlkofer som har ledet studiene ved forskningssenteret Verum i Tyskland.

- Du bør bruke landbaserte telefonlinjer om det er mulig, forteller Adlkofer til BBC News.

Forskerne har undersøkt strålingens effekt på celler i et laboratorium. Intensiteten av strålingen i undersøkelsen var den samme som i en vanlig mobiltelefon som holdes inntil kroppen.

Cellene som ble utsatt for strålingen fikk betydelig flere skader, som ikke alltid ble reparert av cellenes "vedlikeholdsprogram". Den neste genersjonen celler hadde også større skader. Denne typen skader på cellene i kroppen er en mulig årsak til utviklingen av forskjellige kreftsykdommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer