Mobilfellen som kan koste deg dyrt

Bruker du mobilen når du er på ferie eller står du lenge i telefonkø til kundeservice? Da renner pengene fort hvis du har valgt feil abonnement.

Prisene varierer avhengig av hvilken mobiloperatør du velger, viser vår prissjekk, og Telenor er jevnt over dyrest. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Prisene varierer avhengig av hvilken mobiloperatør du velger, viser vår prissjekk, og Telenor er jevnt over dyrest. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ettersom stadig flere av oss har smarttelefon, er det i økende grad bruk av datatrafikk som avgjør hvilket mobilabonnement vi velger.

Mobiloperatørenes mest populære abonnementer gir deg fri bruk av samtaler og SMS, kombinert med fastprisløsninger på databruk. Disse fastprispakkene varierer naturlig nok i pris etter hvor stor datapakke du ønsker, fra 199 til 499 kroner per måned.

Men hva du ender opp med å betale når regningen kommer, er imidlertid en annen sak.

Det som kan gi store utslag på mobilregningen din er bruken av alle de tjenestene som ikke er inkludert i fastprispakkene. Og i hovedsak er det da snakk om mobilbruk i utlandet, samt samtaler til spesialnummer.

Les også: Datamengden avgjør hvilket abonnement du bør velge

Fastprisabonnement

NetCom: Smart Mini, Basis, Pluss og Super.

Chess: Sjakk Matt og Sjakk Matt Ekstra Bruk.

Telenor: Komplett M, M+, L og XL.

Djuice: Nonstop L og XL. Tele2: Large og XL.

OneCall: Folkepakka, Full pakke.


Telenor og Djuice dyrest

Vi har tatt utgangspunkt i fire brukermønstre og sammenlignet prisene på fri bruk- eller fastprisabonnementer hos ulike mobiloperatører.

Telenor og Djuice skiller seg ut med de høyeste prisene generelt sett, mens OneCall og Chess ofte kommer prismessig best ut.

Forskjellene er størst på mobilbruk i land utenfor Europa:

10 tekstmeldinger og en 30 minutters samtale fra USA til Norge vil koste deg den nette pris av 490,49 kroner med Telenor/Djuice, men bare 174,70 kroner med Chess.

I tabellene under kan du se samtlige priseksempler for de fem mobilselskapene vi har sammenlignet.

Les også: Disse Telenor-kundene bør bytte abonnement

Ulykkesfuglen

Hvis du er en av dem som har en tendens til å miste kredittkort i utlandet eller på annet vis havne i situasjoner som gjør at du må ringe hjem for å løse floken, er det store variasjoner i utenlandspriser.

Det er for eksempel tre ganger så dyrt å ringe fra USA til Norge med Telenor som med OneCall, og fire ganger så dyrt å motta en samtale.

Priser på samtaler og SMS fra USA. Foto: Anne Ross Solberg
Priser på samtaler og SMS fra USA. Foto: Anne Ross Solberg Vis mer


Å motta en samtale en 20 minutters samtale i Storbritannia vil koste deg 45 kroner med Netcom eller Telenor/Djuice, men bare 7,40 kroner med OneCall.

Mottar du en 10 minutter lang samtale mens du er i Thailand koster det deg 80 kroner med Telenor, litt over 30 kroner med Netcom og 25 kroner med OneCall.

Hvis du ringer og tekster mye fra utlandet kan det altså lønne seg å skifte til OneCall, mens et abonnement med Telenor kan komme til svi i lommeboka.

Priser på samtaler og SMS fra Storbritannia. Foto: Anne Ross Solberg
Priser på samtaler og SMS fra Storbritannia. Foto: Anne Ross Solberg Vis mer


SMS-junkien

Hvis du pleier å bombardere kjæresten med tekstmeldinger mens du er på ferie, kan du få merke det på mobilregningen din. Selv om endel bruker gratistjenester som Viber eller Whatsup, slår mange av dataroaming i utlandet i frykt for å gå på en skikkelig regningssmell når de kommer hjem. Er du dessuten et sted med dårlig mobildekning, er vanlig SMS ofte det eneste alternativet.

Sender du 20 tekstmeldinger fra Thailand til Norge koster det deg 50 kroner med Chess, NetCom, Tele2 eller OneCall. Har du Telenor eller Djuice må du derimot ut med i underkant av 80 kroner.

Priser på samtaler og SMS fra Thailand. Foto: Skjermdump
Priser på samtaler og SMS fra Thailand. Foto: Skjermdump Vis mer


Kundeservice-brukeren

Prisforskjellene er mindre på såkalte spesialnumre enn på utenlandspriser. Hvis du ringer mye og lenge til visse kunde- eller servicetelefoner som regnes som spesialnumre, kan det likevel utgjøre en forskjell. 30 minutter i kø til bredbåndsleverandøren din kan for eksempel koste deg i underkant av 38 kroner med OneCall og i overkant av 60 kroner med NetCom.

Les også: Unngå femsifrede telefonnumre

Priseksempler på spesialnumre.3-sifrede numre tar utgangspunkt i Ruteopplysningen 177. Foto: Anne Ross Solberg
Priseksempler på spesialnumre.3-sifrede numre tar utgangspunkt i Ruteopplysningen 177. Foto: Anne Ross Solberg Vis mer


Svensken

Ringer du ofte til eller reiser i Sverige eller andre nordiske land, er det penger å spare på å velge riktig abonnement. Flere operatører inkluderer Norden i flere av sine fastprisløsninger.

Med NetComs Smart Basis, Pluss og Super kan du ringe inntil 1000 minutter til familie og venner i hele Norden uten kostnad. Det samme gjelder også når du er ute på reise og vil ringe hjem, eller innad i det Nordiske landet du oppholder deg i, og mottak av samtaler i Norden. SMS og MMS er derimot ikke inkludert, ei heller data, så her gjelder det å holde tungen rett i munnen.

Chess og OneCalls fastprisabonnementer inkluderer også samtaler til Norden, men ikke i Norden. Til gjengjeld er SMS og MMS til Norden også inkludert. Telenor tilbyr en egen «ring Norden»- pakke for 9 kroner i måneden, der du kan bruke dine inkluderte ringeminutter til å ringe til og i Norden. Heller ikke her er SMS og MMS inkludert i prisen.

Det er også verdt å merke seg at du kan bruke data, ringeminutter, SMS og MMS som er inkludert i Tele2s pakkeabonnement også når du er i Sverige, men dette gjelder altså bare Sverige og ikke resten av Norden.

Dekning og datatrafikk

Vi har kun sammenlignet prisene på mobilbruk som ikke er inkludert i fastpris. Andre faktorer som dekning og datakvote er selvsagt også viktige når du skal velge abonnement. Flere operatører har senket prisene for datatrafikk i utlandet eller tilbyr egne feriesurf-pakker. Ofte kan det være billigere å bruke datakvoten for å ringe eller sende meldinger via tjenester som iMessage, Viber og Whatsup.

Les også: Lønner det seg å kjøpe mobil med bindingstid?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer