Mobiltelefon kan gi tunellsyn

Ny forskning fra universitetet i Utah har avslørt at sjåfører som snakker i mobiltelefonen mens de kjører får et potensielt dødelig "tunellsyn".

Publisert
Sist oppdatert

Forskerne har funnet ut at sjåfører som snakker i telefon, til og med om de bruker hands-free, ikke har et like godt overblikk.

Forskerne undersøkte tjue frivillige som brukte en bilsimulator mens de ble utsatt for flere forskjellige distraksjoner, som for eksempel en bil som plutselig skrenset eller et trafiklys som forandret seg.

I en test ble en fører i mobiltelefon og en uten vist den samme serien av reklameplakater langs veien.

Sjåføren som ikke snakket husket 50 prosent flere plaketer enn sjåføren som satt i telefonen.

Professor David Strayer forklarte til ZDNet at dette er uoppmerksomhets-blindhet som øker reaksjonstiden med 20 prosent.

Dette fikk noen av dem som satt i telefonen mens de kjørte til å gå glipp av halvparten trafikklysene som plutselig ble skiftet til rødt i testen.

- Vi fant ut at når folk sitter i telefonen blir mengden av informasjon de tar opp om veien kraftig redusert.

- De gikk glipp av mye rart, som for eksempel biler som skrenser foran dem eller plutselige feltskifter. Vi hadde minst tre som kjørte rett inn i bilen foran.

Studien blir publisert i American Psychology Association's Journal of Experimental Society i mars.

Mozon.no, 28.01.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer