Mobiltips i utlandet

Har du først vent deg til mobilen, er det en pine å bruke kostbare telefonkiosker i utlandet. Her er tipsene.

Publisert
Sist oppdatert


Enda verre enn telefonkiosker er de beryktede hotelltelefonene - stort dyrere er det ikke mulig å få det.

Resultatet er at mange tar frem mobilen og taster i vei, men la det være helt klart:

Det er dyrt å bruke mobilen i utlandet.

Felle nr 1: Feil nettoperatør

To personer som er på samme ferie og ringer like mye, kan faktisk komme hjem til to helt ulike telefonregninger. Selv om dere begge har samme abonnement, vil nemlig ringeprisene variere med hvilken nettoperatør du velger når du er på ferie.

Nyere telefoner søker automatisk etter nytt nett når du lander på flyplassen på feriestedet. Men pass på - operatøren telefonen din finner er slett ikke alltid den billigste.

Hvilken nettoperatør du bør velge i ditt ferieland, avhenger av om du ringer via NetComs eller Telenors nett.

Felle nr 2: Du får regningen når noen ringer til deg

Bruker du mobiltelefonen din her i Norge, betaler du kun for det du selv ringer. Slik er det ikke når du er i utlandet.

Grunnen er at de norske leverandørene ikke har sine egne nett i utlandet. Det betyr at du må betale for at samtalene til og fra din telefon går via de lokale leverandørenes nettverk.

Når noen ringer til deg, vil de betale ringetaksten i Norge. Regningen for utenlandstrafikken er det derimot du som får.

Merk: Det samme gjelder om du viderekobler hjemmetelefonen, eller andre telefoner til din mobil. De som ringer betaler prisen frem til det nummeret de slår, resten blir belastet deg.

Enkelt

Prisene til tross - det er enkelt å ringe fra utlandet. Med unntak av deler av USA, vil din GSM-telefon kunne benyttes stort sett overalt.

USA har flere forskjellige nett, og norske mobiltelefoner vil sjelden virke. Du kan riktignok ha en kombitelefon (triband) som gir deg dekning i ulike områder. Alternativet er å leie en amerikansk mobil for ferien.

Nye telefoner finner selv de aktuelle nettverkene du kan velge mellom - pass derfor på at du velger det nettet som er billigst.

Skal du ringe til Norge er det bare å slå +47 (eller 0047) før det vanlige telefonnummeret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer