Moderne behandling av kviser

De siste årene har vi fått vite hvorfor vi får kviser, og nå kan de fleste som sliter med dette få effektiv behandling av problemet.

Publisert
Sist oppdatert

Ole Fyrand
Hudlege
Professor dr.med.

Bare for noen få år siden visste vi lite om hva som fremkalte kviser - og de tanker vi gjorde oss om dette, og de medisiner vi brukte - er i våre dager helt uaktuelle.

I løpet av de siste årene er selve årsaken til at vi får kviser nøye kartlagt gjennom hundrevis av gode medisinske studier som har vist oss HVA som er den egentlige ÅRSAKEN, og dette har ført til at vi nå har en rekke behandlingsmuligheter som er effektive i behandlingen av akne.

Noen av disse behandlingene består av kremer, oppløsninger og geleer som smøres direkte på huden der hvor kvisene utvikler seg, eventuelt i kombinasjon med tabletter av forskjellige slag. Dermed har den erfarne legen en rekke muligheter til å lage et helt spesielt opplegg som er tilpasset den type av kvisedannelse den enkelte har.

For - det er nemlig mange forskjellige typer av kviser, fordi det er mange forskjellige typer av hudtyper. Det må den som behandler kvisene ta hensyn til.

De fleste kvisemidler som er effektive kan bare foreskrives på medisinske resepter av lege. Hudleger steller jo nesten bare med hudsykdommer - derfor er det klokt å oppsøke en hudlege når en har en hudplage, det gjelder i særlig høy grad ved kviser.

Men hva er egentlig ei kvise, og hvorfor får vi kviser vanligvis i pubertetstiden?

Kviser er et produkt av arv og mannlige kjønnshomoner som kommer i puberteten. Huden blir nå mye fetere med større porer og et glinsende utseende. Det er for så vidt greitt - og til å leve med. Men det skjer noe mer - poreåpningene i ansikt, nakke, skuldre, på bryst og rygg har nå en tendens til å bli trangere, til dels lukker de seg fordi det dannes for mye hudceller iøverst i poreåpningen. Den blir stoppet igjen som av en kork.

Dette fører til at det talget som skulle komme ut på huden og smøre denne - for en stor del blir liggende nede i hudporene. Sammen med hudens bakterier og noen vennlige sopper som ernærer seg på talget - fører denne utviklingen til at kroppen ’rydde opp’ i dette. Derfor sender huden puss for å ’rense opp’ i form av en pussblemme, samtidig som hudens blodkar utvider seg og danner en rød kvise. Dette er kroppens kamp mot kvisene.

For å unngå at dette skjer, både fordi vi ikke liker å ha slike hudplager, men også fordi det kan føre til varige arrdannelser - så må vi sørge for to forhold:

1. Porene må åpnes igjen _ slik at både talg, sopper og bakteriene slipper ut igjen på hudens overflate, hvor de hører ’hjemme’. Da blir det heller ikke noe igjen nede i porene som irriterer og lager kviser.

2. I tillegg kan vi bruke midler som reduserer antallet av sopper og bakterier.

3. Resultatet - det som bidrar til en kviseutvikling fjernes, og kvisene forsvinner.

Dette kan vi få til ved å bruke stoffer som vi smører på hudens overflate, ved at disse trekker seg ned i porene og gjør jobben sin der.

Dersom dette IKKE er nok - kan vi behandle kvisene i tillegg innefra gjennom blodkarene ved å bruke tabletter, som frigjør midler som virker via blodkarene til kviseområdene - hvor de virker innenfra gjennom blodet. Det kan gjøres ved å gi bakteriedrepende antibiotika (tetracykliner(Tetracyclin, Oxytetral), lymecyclin (Tetralysal)) som reduserer antall bakterier innenfra. Dette kan eventuelt kombineres med andre tabletter som fjerne poretilstopningen og åpner porene med en type A-vitamin (retinoider) - i form av legemidlet Roaccutan.

Enhver som har kviser kan ved hjelp av en dyktig hudlege få ’skreddersydd’ et behandlingsopplegg som vil være virksomt - og som i 90-95% av tilfellene kan få kvisene til å forsvinne - ofte bestandig.

Mozon.no, 08.04.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer