Møkk mot astma?

Kan et skittent hjem beskytte barna mot astma og allergier? Tvilsomt mener ekspertene.

Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere barn og voksne i den vestlige verden sliter med astma og allergier. En populær teori er at stadig bedre hygiene gjør oss mindre motstandsdyktige mot denne typen sykdommer.

Men betyr det at det er best for barna om du lar klut og såpe ligge urørt? Det er en tvilsom og i verste fall skadelig teori. Forskere ved London School of Hygiene and Tropical Medicine advarer nå mot å slappe av med hygienen i hjem med små barn.

Uansvarlig teori
- Ethvert forslag om at vi bør senke kravene til hygiene og renslighet i den vestlige verden er uansvarlig. Hypotesen om at renslighet står bak problemene med astma og allergier er slett ikke bevist, skriver forskerne i en ny rapport i følge BBC News.

Rapporten peker på at såkalt "kontrollert møkk" ikke er en realistisk mulighet i et vanlig hjem. Om du tillater mer skitt og bakterier i hjemmet vil du uunngåelig også bli mer utsatt for forskjellige infeksjoner og sykdommer.

Om overdreven renslighet ikke står bak de økende problemene med allergier, finnes det mange andre mulige forklaringer. De engelske forskerne antyder at endringer i aktivitet og kosthold kan være ansvarlig for flere syke barn.

Kjæledyr mot astma
Om du har allergi i familien kan det være en fordel for barna å vokse opp med en hund i huset. Det viser en amerikansk undersøkelse som er publisert i fagtidsskriftet Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Tidligere undersøkelser av norske ungdommer har vist at de som vokser opp med en katt eller hund i huset er mindre utsatt for allergier, eksem eller astma. Akkurat hvorfor dyrene gir denne effekten er ikke sikkert, men forskere antar at tidlig eksponering til dyrehårene gir en slags økt motstandskraft mot allergier senere.

Balansert renslighet
Mye tyder altså på at det fortsatt er best å holde hjemmet rent og pent. Men rapporten konkluderer også med at vanlig renslighet bør være tilstrekkelig for de aller fleste.

- Vi kan være rene, hygieniske og sunne uten å forsøke å skape et sterilt hjem eller en steril boble rundt barna, mener forskerne.

FØLG DEBATTEN HER

 

Mozon 22.05.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer