Møkk mot astma?

Kan et skittent hjem beskytte barna mot astma og allergier? Tvilsomt mener ekspertene.

Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere barn og voksne i den vestlige verden sliter med astma og allergier. En populær teori er at stadig bedre hygiene gjør oss mindre motstandsdyktige mot denne typen sykdommer.

Men betyr det at det er best for barna om du lar klut og såpe ligge urørt? Det er en tvilsom og i verste fall skadelig teori. Forskere ved London School of Hygiene and Tropical Medicine advarer nå mot å slappe av med hygienen i hjem med små barn.

Uansvarlig teori- Ethvert forslag om at vi bør senke kravene til hygiene og renslighet i den vestlige verden er uansvarlig. Hypotesen om at renslighet står bak problemene med astma og allergier er slett ikke bevist, skriver forskerne i en ny rapport i følge BBC News.

Rapporten peker på at såkalt "kontrollert møkk" ikke er en realistisk mulighet i et vanlig hjem. Om du tillater mer skitt og bakterier i hjemmet vil du uunngåelig også bli mer utsatt for forskjellige infeksjoner og sykdommer.

Om overdreven renslighet ikke står bak de økende problemene med allergier, finnes det mange andre mulige forklaringer. De engelske forskerne antyder at endringer i aktivitet og kosthold kan være ansvarlig for flere syke barn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer