Moms-kutt på munnbind

Spania reduserer momsen på munnbind fra 21 til 4 prosent, og innfører også en ny makspris på munnbind.

KUTTER PRISEN: I Spania setter myndighetene momsen ned på munnbind. Foto: NTB/Shutterstock
KUTTER PRISEN: I Spania setter myndighetene momsen ned på munnbind. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spanske medier melder at myndighetene har bestemt seg for å redusere merverdiavgiften på munnbind. Momsen på munnbind er satt ned fra 21 prosent til 4 prosent, og skal sikre forbrukerne rimeligere munnbind, skriver Cadena SER.

Makspris på munnbind

Finansminister María Jesús Montero skal ha uttalt at de vil følge med på at dette sikrer lavere priser til forbrukerne, fremfor bedre marginer for de som selger munnbind.

Med den nye momsen, som ble innført torsdag forrige uke, er det også satt en makspris på munnbind på 0,72 euro - som tilsvarer i underkant av 8 norske kroner. Denne maksprisen har til nå vært på 0,97 euro.

TØYMUNNBIND: Administrerende helsedirektør Espen Nakstad forklarer hva man må huske på når man bruker tøymunnbind. Video: Dagbladet TV / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Ønsker gratis munnbind

I Norge er merverdiavgiften på legemidler og apotekvarer 25 prosent, men etter det Dinside erfarer, har det ikke vært diskutert å justere den ned for munnbind.

Her hjemme er det derimot enkelte kommuner som deler ut gratis munnbind til de som har behov for dette. Samtidig har både Fagforbundet og flere politiske partier etterspurt dette.

Partiet Rødt sier til Dinside at de mener det offentlige må sikre munnbind til alle som må møte fysisk på jobb, og bruke kollektivtransport til og fra.

- Vi er avhengige av at noen skal møte fysisk på jobb, for at samfunnet skal gå rundt. Det minste vi kan gjøre er å sikre alle lik rett til munnbind, som helsemyndighetene anbefaler for å begrense smitten, sier vararepresentant Seher Aydar.

- I tillegg bør det bli mulighet til å få det på blå resept. Dette er spesielt for å sikre at kronisk syke som har dårlig, også får tilgang på munnbind, legger hun til, og sier videre at Rødt har lagt inn midler til gratis munnbind i sitt alternative statsbudsjett, og kommer til å foreslå det på Stortinget i behandling av krisetiltak.

Vi har bedt departementet om en kommentar på om et slikt kutt kan bli aktuelt også i Norge, og vil oppdatere saken så snart vi har fått svar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer