Moms på moms

Trøblete å få tilbake svensk moms. En vanlig kvittering duger ikke.

Ja, men nei: Du kan få refundert momsen du har betalt i Sverige. Hvis butikken vil. Men antakelig må du betale norsk moms av den svenske momsen.
Ja, men nei: Du kan få refundert momsen du har betalt i Sverige. Hvis butikken vil. Men antakelig må du betale norsk moms av den svenske momsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge, Sverige, Finland og Danmark har en ordning der du ikke betaler moms og toll for varer under 3.000 kroner ved hver grensekrysning, 6.000 kroner om du har vært ute av hjemlandet mer enn 24 timer.

Ikke tax-free for nordmenn

Er man amerikaner eller russer i Sverige, kan man i butikker som samarbeider med det private selskapet Global Refund få en spesiell kvittering som man tar med seg til Global Refunds kontor på Arlanda flyplass. Der får man betalt tilbake momsen på kjøp over 200 kroner, fratrukket en provisjon. Butikker som samarbeider med Global Refund har gjerne et skilt i vinduet der det står "Tax Free".

Dette systemet er nordmenn vant til også fra Storbritannia. Men i Sverige kan vi ikke bruke det. På kvitteringene fra Global Refund står det uttrykkelig at de ikke gjelder kunder fra "Norge og Åland".

Årsaken er den særskilte reisekvoten på 3.000 kroner (6.000 om du har vært borte 24 timer) som gjelder mellom de nordiske land. Innfor kvoten er det meningen at du betaler momsen der du kjøper varen, og ikke en gang til når du krysser grensen.

- Frivillig å refundere momsen

Men mange varer koster mer. En IKEA Karlstad lærsofa koster 7.995 svenske kroner på Ikea i Sverige og 7.990 kroner i Norge. Siden 7.995 svenske kroner er verdt 6.575 norske, sparer du i utgangspunktet 1.415 kroner på å kjøpe den i f.eks. Karlstad, der Ikea har et varehus.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer