Momsgrense på grensa til juks

Hvordan gå fra 1.000 til 350 kroner på to år, uten å øke momsgrensa i det hele tatt.

SLAPP AV, KOMPLETT: Den momsgrensa som ble avgjort i dag blir neppe døden for dere.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SLAPP AV, KOMPLETT: Den momsgrensa som ble avgjort i dag blir neppe døden for dere. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«En prest, en kapitalist, en miljøverner og en bilfantast gikk inn på en bar for å bli enige om meninga med livet.»

Det som kunne vært starten på en vits, har de siste ukene vært virkeligheten i norsk politikk. Regjeringspartiene Høyre og FrP har sammen med KrF og Venstre forsøkt å meisle ut hvordan norske skattepenger skal brukes, i et felles statsbudsjett. Det tok tid, men de er nå enige om hva de snart får vedtatt i Stortinget.

En av de heteste potene for Dinsides lesere er momsgrensa på netthandel, som fram til nå har vært 200 kroner. Skissen til nytt budsjett øker den til 350 kroner, inkludert frakt.

Det er dumt på flere måter enn én.

Et salig kaos

I 2012 spurte Dinside de politiske partiene hva de ville gjøre med momsgrensa. Altså grensa for hvor mye du kan handle på nettet fra utlandet uten å betale moms og eventuelle avgifter.

Alle unntatt Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet ville da øke den. Høyre, FrP og Venstre foreslo alle 1.000 kroner, mens KrF foreslo 400 kroner.

SVART PÅ HVITT: Vi har ventet lenge på en avgjørelse. Her er den, hentet fra dokumentet partiene i dag underskrev.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SVART PÅ HVITT: Vi har ventet lenge på en avgjørelse. Her er den, hentet fra dokumentet partiene i dag underskrev. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Høyre gikk senere tilbake på dette, og sa plutselig at de ikke ville heve grensa. Også andre partier hadde i mellomtiden moderert sine netthandelsløfter.

Da vi publiserte vår artikkel om dette brøt det ut kaos. Høyre-politikerne snakket mot hverandre, og partiet foreslo ut av det blå en grense på 400 kroner, i en Twitter-melding som senere ble slettet.

Så sa de 500 kroner...

Kaos har også rådet i årets budsjettforhandlinger. Høyre og FrP gikk inn for en momsgrense på 500 kroner, men denne viste seg å inkludere frakt, noe dagens grense ikke inkluderer.

Så sa plutselig Venstre at de ikke ville ha den høyere enn 350 kroner. To år etter at de foreslo 1.000 kroner, ett år etter at partiprogrammet fastslo 500 kroner. Også KrF sa at de ikke ville gå med på 500 kronersforslaget.

Vi spurte Venstre om deres nye forslag var inkludert frakt, og Venstre svarte at det hadde de ikke tenkt på ennå.

Vanskeligere grense

Forbrukerrådet gikk nylig ut på Twitter og «forventet» at KrF og Venstre sørget for å vedta ny momsgrense 500 kroner, «slik at det skal bli enklere og rimeligere å handle på nett».

Men slik blir det ikke. Dagens vedtak vil i mange tilfeller gjør det vanskeligere å handle på nettet.

Hvor fornøyd er du med den nye grensa?

(Avsluttet)
Misfornøyd!(78%) 13227
Jeg vil ikke endre den(9%) 1595
Greit nok(9%) 1550
Kjempefornøyd!(3%) 509
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Slik handler du på utenlandske nettbutikker nå:

  1. Sjekk at varen koster under 200 kroner.
  2. Bestill.
Slik må du handle på utenlandske nettbutikker med den nye grensa:
  1. Sjekk at varen koster under 350 kroner.
  2. Legg varen i handlekurven og gå gjennom bestillingsprosessen for å få opp totalpris med frakt.
  3. Sjekk at dette ligger under 350 kroner.
  4. Om så er: Bestill.
  5. Om ikke: Prøv igjen.
Lykke til.

Potensielt lavere grense

Da grensa nå tar utgangspunkt i varens pris pluss frakt, er den reelle grensa 350 kroner minus butikkens fraktpris.

Dinside sjekket dette etter Høyres forslag om en grense på 500 kroner, og selv da kunne den reelle grensa bli lavere enn dagens 200-kronersgrense. Da dreide det seg riktignok om unntak, som tunge pokerkofferter sendt fra USA.

Med en grense på 350 kroner inkludert frakt er dette problemet langt mer reelt. Er fraktprisen over 150 kroner, har regjeringen nå i praksis gitt deg en ny grense som er lavere enn dagens.

Bare for nettbutikker med «gratis» frakt er den nye grensa faktisk på 350 kroner.

DealExtreme og Aliexpress er gladeksempler på sistnevnte. Amazon og eBay er gigantiske eksempler på det motsatte.

Ole Petter Baugerød Stokke er journalist på Dinside.no.  Foto: PER ERVLAND
Ole Petter Baugerød Stokke er journalist på Dinside.no. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Hva med næringslivet?

Den mest høylytte motstanderen mot høyere momsgrense er norsk netthandel. Det er omtrent like overraskende som at KrF går mot lavere alkoholavgifter.

Hva slags konsekvenser den nye grensa får for norske nettbutikker er det ingen som vet. Men jeg føler meg ganske sikker på dette: Dagen i dag er ingen dommedag for Komplett og de andre .no-butikkene. Ikke med grensa som kommer nå. Ikke snakk om.

Det er vanskelig, kanskje umulig, for en internasjonal nettbutikk å konkurrere med lynrask levering, norsk kundeservice og den skyhøye tilliten norske nettbutikker nyter godt av. Skepsisen til netthandel vi hadde på begynnelsen av årtusenet er praktisk talt utvisket. Mens skepsisen til internasjonal netthandel er høyst reell, og til tider berettiget.

I praksis har det uansett ikke blitt spesielt mye billigere å handle fra utlandet i dag. Bare litt vanskeligere. Og da er vi på grensa til juks.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer