Momsøkning: Dyrere melk, transport og klær

Merverdiavgiftssatsene økes med ett prosentpoeng i regjeringens budsjettforslag. Regjeringen ønsker å overføre deler av skatt på arbeid til skatt på forbruk.

Publisert
Sist oppdatert

Dyrere å handle

Regjeringens forslag om å øke merverdiavgiftssatsene med ett prosentpoeng betyr dyrere shopping - av alle typer varer.

Den generelle momsen øker fra 24 til 25 prosent, satsen for matvarer skal økes fra 12 til 13 prosent, og satsen for persontransport og NRK økes fra 6 til 7 prosent.

"Isolert sett vil økte satser ha en uheldig virkning på ressursbruken i samfunnet, blant annet ved at en vrir konsumet fra avgiftsbelagte til avgiftsfrie varer og tjenester. Omfanget av merverdiavgiftsunndragelser kan også øke," heter det i Statsbudsjettet 2005.

Disse potensielle uheldige virkningene av momsøkningen skal oppveies ved at statens merinntekter brukes til å redusere andre skattesatser, blant annet hevder regjeringen at forslaget til reform av inntektsbeskatningen vil oppveie for deler av dette.

Regjerningen har altså fulgt ekspertenes råd ved å kutte direkte skatt men øke indirekte skatter. Les mer: Ekspertene sier: Ja til høye avgifter

Maten blir dyrere, men enn hva? Se hva DinSides handlekurv kostet i September 2004

Avgiftslette for Jernbaneverket og Avinor

Som en oppfølger til innføringen av moms på transport i mars i år, ønsker regjerningen nå å gjøre infrastrukturtjenester knyttet til transport avgiftspliktige. Samtidig som infrastruktur for luftfart og jernbaner vil bli ilagt utgående moms på 25 prosent fra 1. januar 2005 vil virksomhetene også kunne fradragsføre merverdiavgift på anskaffelser foretatt etter denne dato.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer