- Monogami er unaturlig

Er du tiltrukket av andre enn partneren din? Da har du helt naturlige instinkter, ifølge forskere.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi lever i faste forhold fordi vi har et behov for å heve oss over våre primitive instinkter og ta rasjonelle beslutninger.


Monogami strider nemlig imot menneskets naturlige instinkter, skal vi tro forskerne David P Barash og Eve Liptom. I boken "Myth of Monogamy: Fidelity and Infidelity in Animals and People" presenteres teorien om at mennesket er på evig jakt, og at det dermed er naturstridig å binde seg til en partner for livet.

Les også: Ikke sykt å være singel

Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

Gjennom alle tider har det vært akseptert at menn har hatt sex med tilfeldige partnere, mens kvinner har blitt ansett for å være for fine og yndige til å gjøre det samme. I boken "Dr. Tatianas sex advice til All Creation" slår imidlertid evolusjonsbiologen Olivia Hudson fast at hunninsekter såvel som hunnaper så godt som aldri er trofaste. En promiskuøs livsstil gir nemlig hunnen fordeler i form av flere befruktede egg, melder svenske expressen.


Les også: Flere kjærester lever som single

- Verst for mannen

For både menn og kvinner er sex et ledd i jakten på gode gener, mener Barash og Liptom.

- Studier viser at kvinner er mer tilbøyelige til å slå seg til ro når de først finner et bra eksemplar, mens menn styres av behovet for å formere seg, og derfor ikke er så selektive i forhold til hvem de hopper til køys med. Som en følge av dette er det spesielt vanskelig for mannen å leve i et monogamt forhold, hevder forskerne i boken.

Les også: 15 gode grunner til å være singel

Naturstridig eller ikke- mange menn og kvinner fortsetter å leve i monogame forhold og er trofaste mot sine partnere. Ifølge Barash og Liptom skal imidlertid dette skyldes at vi har et behov for å heve oss over våre primitive instinkter og ta rasjonelle beslutninger. Dessuten lover vi tross alt, i motsetning til dyrene, partnerne våre (evig) troskap.

- Biologien gir oss en forklaring, men vi kan ikke bruke den som en unnskyldning, påpeker Barsh og Liptom.

Les også: Evig ungkar – langt fra evig liv

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer