Mordervirus truer Europa

WHO slår alarm: Et dødelig og svært smittsomt virus er registrert i Vietnam, Hong Kong og Kina - og det kommer mot oss. Det kan ta flere uker å identifisere viruset og utvikle en vaksine.

Publisert
Sist oppdatert

Siden midten av februar har WHO jobbet med å få bekreftet et utbrudd av en alvorlig form av influensa i Vietnam, Hong Kong og Guangdong i Kina. Onsdag slo de alarm.

Viruset kan allerede ha spredd seg til Europa og USA.

Natt til i går hadde allerede 102 ansatte ved et sykehus i Hong Kong blitt rammet, skriver den svenske avisen Aftonbladet. Ytterligere ti tilfeller er blitt bekreftet i områdene rundt, så viruset herjer fritt.

Avisen melder også at en amerikansk forretningsmann (48) døde på sykehus i Hongkong etter å ha blitt smittet av viruset.

I Vietnam startet utbruddet med et enkelt tilfelle. En mann ble innlagt på sykehus i Hanoi med pusteproblemer som ikke kunne forklares, og i løpet av kort tid ble 20 ansatte på sykehuset smittet, skriver WHO på sine internettsider.

Tegnene på sykdommen som er registrert i Hanoi inkluderer influensalignende symptomer, og fører til lungebetennelse og pusteproblemer så store at man trenger hjelp av respirator.

Noen av pasientene kommer seg, men de fleste er fremdeles syke.

Man tror viruset er det samme som herjet i Guangdong-provinsen i Sør-Kina i februar, der 305 ble smittet og 5 døde.

WHO retter hard kritikk mot Kina som enda ikke har fortalt hvilken type influensa som sørget for den epidimien.

- Enten mangler man ressurser for å finne ut hva det er, eller så tør man ikke fortelle det på grunn av menneskenes reaksjon, sa en virusekspert i Hong Kong i går.

Specialister fra WHO og CDC i Atlanta er allerede på vei til Hong Kong for å identifisere dødsviruset.

- Sør-Kina er som et klekkeri for nye influensavirus, ettersom det er mange svin- og hønseoppdrettsfarmer og dårlig sanitetsforhold der, sier Yeoh Eng-kiong, som er helseminister i Hongkong.

Der har fire store sykehus nå blokkert alle innganger for å om mulig isolere viruset.

Mozon.no, 14.03.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer