Mors mat avgjør kjønn

Gravide med anoreksi og bulimi føder færre gutter sammenlignet med kvinner uten spiseforstyrrelser.

Dersom mor har spiseproblemer er det vanskeligere å få en gutt. Foto: Colourbox.com
Dersom mor har spiseproblemer er det vanskeligere å få en gutt. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kvinner med overspisningslidelse eller atypiske spiseforstyrrelser føder derimot flere gutter. Det viser en ny studie basert på data fra Mor og barn-undersøkelsen (MoBa) ved Folkehelseinstituttet.

Tidligere studier har vist at sannsynligheten for å få guttebarn minskes hvis mor har lav vekt, har matinntak med lavt innhold av spesielle fettyper, eller har høyt stressnivå.

– Vår studie viser at elementer ved det å ha en spiseforstyrrelse kan påvirker babyens kjønn. Det er første gang noen har undersøkt denne sammenhengen, sier forsker Leila Torgersen, ved divisjon for Psykisk helse, Folkehelseinstituttet.

Les også: Morgenkvalme betyr jente

Dersom mor får i seg for lite fettsyrer er sjansen for å få gutt mindre. Foto: Colourbox.com
Dersom mor får i seg for lite fettsyrer er sjansen for å få gutt mindre. Foto: Colourbox.com Vis mer

Studien er presentert i tidsskrifet Acta Obstetricia et Gynecologica.


Kan skyldes fett
I denne studien brukes data fra 38 340 kvinner som deltar i MoBa. Av de 38 340 kvinnene i denne studien, tilfredstilte 35 av kvinnene kriteriene for anoreksi, 334 for bulimi, 1 978 for overspisningslidelse, mens 40 kvinner for atypisk spiseforstyrrelse. 35 953 kvinner hadde ingen spiseforstyrrelse.

Blant de gravide med anoreksi og bulimi ble det født henholdsvis 8 og 10 prosent færre gutter sammenlignet med gravide uten spiseforstyrrelser. Blant kvinner med overspisningslidelse og atypisk spiseforstyrrelse ble det derimot født henholdsvis 4 og 28 prosent flere gutter.

– Selv etter at vi kontrollerte for andre relevante faktorer, endret disse tallene seg lite. Resultatene kan muligens forklares ved lavere fettinnhold i maten og/eller lavere vekt hos kvinner med anoreksi og bulimi, mens det motsatte er tilfelle hos kvinner med overspisningslidelse og atypisk spiseforstyrrelse, sier Torgersen.

Les også: Blir du ikke gravid?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer