Mors mat avgjør kjønn

Gravide med anoreksi og bulimi føder færre gutter sammenlignet med kvinner uten spiseforstyrrelser.

Dersom mor har spiseproblemer er det vanskeligere å få en gutt. Foto: Colourbox.com
Dersom mor har spiseproblemer er det vanskeligere å få en gutt. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kvinner med overspisningslidelse eller atypiske spiseforstyrrelser føder derimot flere gutter. Det viser en ny studie basert på data fra Mor og barn-undersøkelsen (MoBa) ved Folkehelseinstituttet.

Tidligere studier har vist at sannsynligheten for å få guttebarn minskes hvis mor har lav vekt, har matinntak med lavt innhold av spesielle fettyper, eller har høyt stressnivå.

– Vår studie viser at elementer ved det å ha en spiseforstyrrelse kan påvirker babyens kjønn. Det er første gang noen har undersøkt denne sammenhengen, sier forsker Leila Torgersen, ved divisjon for Psykisk helse, Folkehelseinstituttet.

Les også: Morgenkvalme betyr jente

Studien er presentert i tidsskrifet Acta Obstetricia et Gynecologica. Kan skyldes fett I denne studien brukes data fra 38 340 kvinner som deltar i MoBa. Av de 38 340 kvinnene i denne studien, tilfredstilte 35 av kvinnene kriteriene for anoreksi, 334 for bulimi, 1 978 for overspisningslidelse, mens 40 kvinner for atypisk spiseforstyrrelse. 35 953 kvinner hadde ingen spiseforstyrrelse.

Blant de gravide med anoreksi og bulimi ble det født henholdsvis 8 og 10 prosent færre gutter sammenlignet med gravide uten spiseforstyrrelser. Blant kvinner med overspisningslidelse og atypisk spiseforstyrrelse ble det derimot født henholdsvis 4 og 28 prosent flere gutter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer