Mosjon effektivt mot kreft

Overvekt øker risikoen for enkelte kreftformer. Den gledelige meldingen er at litt mosjon og fysisk aktivitet både motvirker kreft og tilbakefall etter kreftsykdom. En halv time mosjon per dag er nok.

Publisert
Sist oppdatert

Brystkreft som oppstår etter overgangsalderen, samt kreft i tykktarm, nyre, spiserør, skjoldkjertel og magesekk er forbundet med overvekt. Årsaken kan være hormonforandringer som særlig forekommer ved ”epleformet” overvekt - der livvidden er klart større en hoftevidden.

Mer fritt østrogenNår en 50-åring for eksempel går opp 10 kg i vekt og dette legger seg på livlinjen, kan celler i lever og muskler reagere med å øke kroppens produksjon av insulin. I tillegg endres konsentrasjonen av andre hormoner i blodet; det blir mer fritt androgen, fritt østrogen og insulinlignende vekstfaktor (IGF-1). Androgen er det mannlige kjønnshormonet, det produseres også hos kvinner, men i lavere mengde.

Insulin og IGF-1 kan stimulere cellevekst. IGF-1 motvirker dessuten en form for naturlig celledød. Sagt på en annen måte kan IGF holde liv i celler som ellers ville dødd.

Kvinner som er overvektige etter overgangsalderen, kan dermed få uheldig høyt nivå av tre kreftfremmende hormoner - insulin, IGF-1 og østrogen. Fettvevet skiller dessuten ut flere hormoner og vekstfaktorer som kan tenkes å ha betydning for utvikling av kreft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.