Mot dårligere tider for svindlere

Hvis alt går som planlagt, blir det dårligere tider for svindlere fra neste år. Et nytt EU-direktiv vil gjøre en rekke velkjente former for markedsføringstriks forbudt i Norge.

Publisert
Sist oppdatert

Direktivet ble foreslått av EU-kommisjonen i juni i fjor, og er nå til politisk behandling i EUs ministerråd og parlament. Som følge av EØS-avtalen vil bestemmelsene i direktivet også måtte innlemmes i norsk lovgivning.

- Nå vet vi jo ikke helt sikkert hva som skjer i den politiske behandlingen, men ut i fra signalene vi har fått til nå, ser det ikke ut som om den vil resultere i endringer av betydning, sier ekspedisjonssjef Bodil Fisknes i Barne- og familiedepartementet.

Klar tale

Direktivet slår fast at urettferdig kommersiell praksis er forbudt, og setter klare ord på en rekke typer markedsføring som er velkjente for nordmenn. Blant markedsføringsformene som forbys er (utdrag - fritt oversatt etter beste evne av DinSide Økonomi):

Å invitere til kjøp av produkter til en bestemt pris, hvis det finnes indikasjoner på at det ikke vil være mulig å levere produktet, eller tilsvarende produkter innenfor en rimelig tid, og i rimelige kvanta, når hensyn er tatt til produktet, omfanget av markedsføringen og tilbudsprisen. ("lokketilbud". red.anm).

Å invitere til kjøp av et produkt til en bestemt pris og deretter:a) Nekte å vise fram produktet som det er reklamert for, eller b) Nekte å ta imot bestilling for produktet eller å levere det innen rimelig tid, ellerc) Nedvurdere det annonserte produktet ("snakke det ned". red.anm), eller d) Vise frem et defekt eksemplar, med den hensikt å promotere et annet produkt. (lokke og bytte). Å påstå feilaktig at produktet bare er tilgjengelig for en veldig begrenset tid, for å fremprovosere en øyeblikkelig kjøpsbeslutning og frata konsumenten den nødvendige tid og anledning til å ta et informert valg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer