Ønsker du en hverdag hvor du ikke behøver å ringe fastlegen for å bestille time, eller der du kan henvende deg via e-mail eller liknende når det er noe du lurer på?
Pasientene vil, men legene vil ikke
Dette kan bli en realitet, ettersom undersøkelser viser at pasienter foretrekker å kommunisere digitalt med legen.
Helsevesenet i Norge har til nå vært lite tilgjengelig på internett, ifølge Teknologirådet. Men nå forbereder de seg på den digitale fremtiden: Nå er også norske leger aktive på Facebook. For der er vi jo gjerne når vi er syke!
Nederst i artikkelen møter du to leger som er aktive på Facebook.
Les også:
Facebook kan skade hjernen til barn
Facebook øker kreftfaren
Facebook farlig for forholdet
En rekke muligheter på nett
En europeisk studie, som Nasjonalt senter for Telemedisin blant annet står bak, viser at omtrent halvparten av testdeltakerne synes det er viktig eller svært viktig å bruke internett som en kilde til helseinformasjon.
Studien viser også at flere og flere bruker internett som en kommunikasjonskanal; 27 prosent hadde for eksempel deltatt i selvhjelpsgrupper og 30 prosent hadde kommunisert med helsepersonell via nettet.
Studien er publisert i tidsskriftet BMC Public Health.
Prøveprosjekt er i gang
Samtidig er Teknologirådet i Norge i gang med et prosjekt som heter Pasient 2.0, som ser på muligheter og konsekvenser ved økt bruk av internett i helsetjenesten.
Prosjektleder Åse Kari Haugeto, som leder Teknologirådets arbeid med Pasient 2.0, mener internett har en rekke muligheter for tilpasset helseinformasjon og tjenester.
For eksempel pasientfora, der pasienter kan møte hverandre, i tillegg til en rekke praktiske tjenester, som timebestilling, fornying av resepter, valg av sykehus og oversikter over behandlingsforløp.
Dessuten vil det være mulig å få nettilgang til den enkeltes pasientjournal, som betyr mye for pasientene. Det kan også være muligheter for å kommunisere med legen direkte via e-mail.
Inspireres av Danmark
- Vi ser ennå bare konturene av hvilke muligheter internett åpner opp for oss som fremtidens pasienter og helsevesen, sier Haugeto til DinSide Helse.
Haugeto legger til at de blant annet henter inspirasjon fra land som Danmark og uvalgte steder i USA, og at de nå planlegger å finne ut mer om hva pasientene egentlig ønsker.
Les også: Hodepineklinikk på nettet
Over 800 fans
Legene Torkil Rabbum og Kristian Furuseth ved Diabetesklinikken i Lillestrøm bruker Facebook aktivt for å gi tips til sine pasienter.
De er de første legene i Norge som bruker sosiale medier på denne måten, og legger vekt på muligheten de har til å snakke direkte med pasientene.
- Det er viktig for oss å kunne snakke med pasientene der de er. Derfor prøver vi oss på Facebook og har allerede registrert stor interesse, sier Furuseth til DinSide Helse.
- Så langt har vi hatt over 10.000 besøkende og over 800 fans. Og folk er veldig fornøyde med tilbudet.
Legene kan bare gi råd til pasientene, og Furuset understreker at dette ikke er noen form for konsultasjon. Mye av tipsene går på trim og kosthold.
Les også:
Facebook kan skade hjernen til barn
Facebook øker kreftfaren
Facebook farlig for forholdet