Møt legen din på Facebook

Nå må helsevesenet også på nett.

Ved Diabetesklinikken har de hatt over 10.000 besøkende på Facebook. Foto: Colourbox.com
Ved Diabetesklinikken har de hatt over 10.000 besøkende på Facebook. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ønsker du en hverdag hvor du ikke behøver å ringe fastlegen for å bestille time, eller der du kan henvende deg via e-mail eller liknende når det er noe du lurer på?

Pasientene vil, men legene vil ikke

Dette kan bli en realitet, ettersom undersøkelser viser at pasienter foretrekker å kommunisere digitalt med legen.

Helsevesenet i Norge har til nå vært lite tilgjengelig på internett, ifølge Teknologirådet. Men nå forbereder de seg på den digitale fremtiden: Nå er også norske leger aktive på Facebook. For der er vi jo gjerne når vi er syke!

Nederst i artikkelen møter du to leger som er aktive på Facebook.

Les også:
Facebook kan skade hjernen til barn

Facebook øker kreftfaren
Facebook farlig for forholdet

En rekke muligheter på nett

En europeisk studie, som Nasjonalt senter for Telemedisin blant annet står bak, viser at omtrent halvparten av testdeltakerne synes det er viktig eller svært viktig å bruke internett som en kilde til helseinformasjon.

Studien viser også at flere og flere bruker internett som en kommunikasjonskanal; 27 prosent hadde for eksempel deltatt i selvhjelpsgrupper og 30 prosent hadde kommunisert med helsepersonell via nettet.

Studien er publisert i tidsskriftet BMC Public Health.

Helbereder deg via internett

Legen på Facebook

Har du ønske om å kommunisere med legen din på Facebook? (Avsluttet)
Ja, for en fantastisk idé! Jeg gleder meg til dette skjer.(45%) 178
Nei! Dette er jeg rett og slett fullstendig i mot! (26%) 104
Jeg er litt usikker. Det er et fint forslag, men jeg foretrekker å kommunisere ansikt- til-ansikt.(25%) 98
Nei, jeg er for gammel til dette. Jeg kan ikke Facebook en gang.(4%) 14
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Prøveprosjekt er i gang

Samtidig er Teknologirådet i Norge i gang med et prosjekt som heter Pasient 2.0, som ser på muligheter og konsekvenser ved økt bruk av internett i helsetjenesten.

Prosjektleder Åse Kari Haugeto, som leder Teknologirådets arbeid med Pasient 2.0, mener internett har en rekke muligheter for tilpasset helseinformasjon og tjenester.

For eksempel pasientfora, der pasienter kan møte hverandre, i tillegg til en rekke praktiske tjenester, som timebestilling, fornying av resepter, valg av sykehus og oversikter over behandlingsforløp.

Dessuten vil det være mulig å få nettilgang til den enkeltes pasientjournal, som betyr mye for pasientene. Det kan også være muligheter for å kommunisere med legen direkte via e-mail.

Inspireres av Danmark

- Vi ser ennå bare konturene av hvilke muligheter internett åpner opp for oss som fremtidens pasienter og helsevesen, sier Haugeto til DinSide Helse.

Haugeto legger til at de blant annet henter inspirasjon fra land som Danmark og uvalgte steder i USA, og at de nå planlegger å finne ut mer om hva pasientene egentlig ønsker.

Les også: Hodepineklinikk på nettet

Over 800 fans

Legene Torkil Rabbum og Kristian Furuseth ved Diabetesklinikken i Lillestrøm bruker Facebook aktivt for å gi tips til sine pasienter.

De er de første legene i Norge som bruker sosiale medier på denne måten, og legger vekt på muligheten de har til å snakke direkte med pasientene.

- Det er viktig for oss å kunne snakke med pasientene der de er. Derfor prøver vi oss på Facebook og har allerede registrert stor interesse, sier Furuseth til DinSide Helse.

- Så langt har vi hatt over 10.000 besøkende og over 800 fans. Og folk er veldig fornøyde med tilbudet.

Legene kan bare gi råd til pasientene, og Furuset understreker at dette ikke er noen form for konsultasjon. Mye av tipsene går på trim og kosthold.

Les også:
Facebook kan skade hjernen til barn

Facebook øker kreftfaren
Facebook farlig for forholdet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer