Mot smertefrie sprøytestikk

Har du sprøyteskrekk? Nåler så skarpe og spisse at du ikke merker stikket er nå på vei.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fra naturens side er vi programmerte til å føle aversjon mot stikk gjennom huden.


Hører du til dem som blir svett i pannen når du merker at stikket er på vei? Eller enda verre at du kanskje blir syk av å få en kanyle i armen når du vaksineres eller avgir blodprøve?

Da har forskere fra universitetet i North Carolina og firmaet Laser Zentrum fra Hannover gode nyheter til deg. De har brukt en egen teknikk til å skape en keramisk kanyle så skarp og spiss at pasienten ikke kan merke at den bryter gjennom huden. Kanylen kan brukes til både å tappe blod og til å gi medisin, ifølge Jyllandsposten.

Les også: Store rumper, store sprøyter

Kan komme til Norge

Overlege Gunnvald Kvarstein ved Smerteseksjonen ved Rikshospitalet synes funnene høres interessante ut.

- Dersom en bruker veldig tynne kanyler, er det mindre sjanse for å stimulere nervene i vevet, så på den måten kan tynne nåler oppleves som mindre smertefulle. Men noen garanti for helt smertefrie stikk har man ikke, sier han til DinSide Helse.

Les også: Sprøyter mot alkoholmisbruk

Han understreker at han ikke har personlig erfaring med keramiske nåler, og at han ikke har hørt om noen norske leverandører som lager slike nåler.

- Når vi utfører elektroakupunktur er nålene ekstremt tynne, men det er ikke helt sammenlignbart med å tappe blod eller gi medisin. Jeg vet ikke hvor sterke keramiske nåler er, men dersom dette blir en suksess, er det nok ikke usannsynlig at nålene kommer til Norge også, sier Kvarstein.

For barn som skal gjennom vaksinasjonsprogrammet kan dette bli nyttig, tror han.

- Fra naturens side er vi programmert til å føle aversjon mot stikk gjennom huden. Huden har en viktig beskyttende funksjon. Barn som skal vaksineres, vil ikke forstå at et sprøytestikk er gunstig, og frykten for stikket vil forsterke smerteopplevelsen. I en slik sammenheng kan muligens slike nåler bli nyttige, sier han.

Les også: Sprøyte minsker matlysten

For kroniske pasienter

Forskerne ved universitetet i North Carolina påpeker at keramiske nåler tåler mer enn vanlige stålnåler, og at de kan lages i flere størrelser. De første som vil ha nytte av det, er pasienter som ofte må få blodoverføring eller ta sprøyter på grunn av kroniske lidelser, ifølge International Journal of Applied Ceramic Tecnology.

Divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i Divisjon for smittevern ved Folkehelseinstituttet mener funnene kan være interessante for pasienter som hyppig må stikke seg selv.

- Alle de som stikker seg selv mange ganger daglig for å regulere for eksempel blodsukker, kan være en viktig målgruppe. I tillegg kan det også være aktuelt i forbindelse med blodtapping der vi i dag bruker tykke nåler, sier Nøkleby til DinSide Helse.

Hun har en oppfatning av at de nye sprøytene fremdeles er på forskningsstadiet og altså ikke i bruk ennå.

- Nålene kan bli aktuelle i Norge, men det er vanskelig å si i hvilke situasjoner. Først og fremst vil det nok gjelde personer med kroniske sykdommer, for eksempel diabetikere som injiserer seg selv daglig, sier hun. .

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer