Motsatt effekt av røykekampanjer

Antirøyk-reklame kan virke mot sin hensikt, viser ny studie.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en australsk studie som viser dette. Antirøyk-reklamene kan tvert imot virke motsatt, viser studien, utført ved Newcastle University.

Les også: Deppa av å røyke:

3.100 deltakere mellom 12 og 24 år, hvorav en femtedel røykte, ble delt i grupper. Halvparten fikk se en antirøyk-reklame før en film der røyk ble glamorisert. Den andre halvparten så ikke reklamen.

Resultatene viser at reklamen ikke hjalp folk til å stumpe røyken. Resultatene tyder tvert imot på at reklamen heller bidro til at røykerne fortsatte, skriver BBC på nett.

Må være forsiktige

Etter filmen sa nemlig 25 prosent av røykerne som ikke så reklamen først, at det var usannsynlig at de ville røyke om et års tid. Dette sammenlignet med 39 prosent av røykerne som så reklamen.

Nesten alle ikke-røykerne mente de ikke ville begynne å røyke, uavhengig av om de hadde sett reklamen.

Slik stumper du røyken med riktig mat:

Førsteforfatter, Dr Diane Bull sier at antirøyk-reklamer kan virke. Men:

- Det må utvises forsiktighet i forhold til reklame på skjerm fordi noen typer reklamer kan forsterke røykeres intensjoner om å røyke, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer