Mottar du penger fra NAV?

Sjekk om du kan reise på ferie til utlandet, og beholde pengene.

Mottar du penger fra NAV, er det ikke sikkert du kan reise på ferie til utlandet uten å miste pengestøtten. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Mottar du penger fra NAV, er det ikke sikkert du kan reise på ferie til utlandet uten å miste pengestøtten. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mottar du penger fra NAV i form av for eksempel dagpenger eller sykepenger, bør du ikke legge årets ferie til utlandet.

Under opphold i utlandet har du nemlig ikke de samme rettighetene til mottak av stønad. Og NAV kan kontrollere hvor du faktisk har vært.

Kan kontrollere

DinSide har tidligere omtalt det såkalte Valutaregisteret, som gir mellom andre Tollvesenet mulighet til å kontrollere blant annet nordmenns kortbruk i utlandet.

Dette er Valutaregisteret

Valutaregisterloven gir bankene rapporteringsplikt om grensekryssende transaksjoner.

Formålet er å forebygge og bekjempe kriminalitet og å bidra til riktig skatte- og avgiftsbetaling.

Alle overførsler til eller fra utlandet blir registrert, kortbruk i utlandet (enkelttransaksjoner over 25.000 kroner rapporteres enkeltvis), og kjøp og salg av utenlandske sedler som overstiger 5.000 kroner.

Kilde: lovdata.no, dnb.no


Det mange ikke vet, er at også NAV har tilgang til dette registeret.

– NAV Kontroll har hjemmel for å gjøre oppslag i registrert. Det kan være aktuelt å gjøre oppslag i tilfeller hvor vi har mistanke om at stønadsmottakeren har oppholdt seg i utlandet i strid med vilkårene for ytelsen, sier Magne Fladby, direktør i NAV Kontroll til DinSide.

Ifølge Fladby kan mistanke oppstå blant annet ved at de har mottatt slike opplysninger fra andre.

– Da er det mistanke om at stønadsmottakeren skjuler sin faktiske bostedsadresse for NAV, presiserer Fladby.

Både forsikringsselskaper og NAV sjekker Facebook og andre sosiale medier for å avsløre regelbrudd

Disse må være i Norge

For å motta dagpenger, er det krav om at du oppholder deg i Norge. Dette fordi du skal være reell arbeidssøker, og tilgjengelig for arbeid, tiltak og NAV på kort varsel.

Ønsker du likevel å dra til utlandet, må du krysse av feriedagene på meldekortet - da mister du dagpenger for de dagene du er på ferie.

Mottar du sykepenger, må du oppholde deg i Norge, men det er mulig å søke om dispensasjon til et utenlandsopphold. Du har heller ikke rett til sykepenger ved avvikling av lovbestemte feriedager.

Fikk du feriepengene fra NAV i år? Dette har du krav på.

Mottar du arbeidsavklaringspenger, skal du i utgangspunktet oppholde deg i Norge. Men du kan søke om å få reise til andre land, og beholde arbeidsavklaringspengene.

Tar du feriedager, har du heller ikke rett til arbeidsavklaringspenger. Kan du gjennomføre planlagte aktiviteter som du har avtalt med NAV, kan du likevel ta ferie uten trekk i utbetalingen.

Med ventelønn kan du ta ferie i inntil tre uker mens du mottar ventelønn - og kan også oppholde deg i utlandet. Men, du må gi beskjed om dette til NAV før du reiser.

Kilde: Nav.no

Les også: Ta med euro om du skal hit i ferien

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer