Motvirker morgenkvalme

Mange gravide sliter med ubehagelig morgenkvalme. Ingefær kan være løsningen.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Ingefær er kjent for å kunne redusere kvalme for eksempel ved reisesyke. Men kan planten også ha en effekt for gravide kvinner? Det var fokuset for de australske forskerne som nå har gjennomført en undersøkelse på 291 gravide kvinner.

Ingefær og B6
Problemer med morgenkvalme er som regel størst i begynnelsen av svangerskapet. For noen kvinner er kvalmen så kraftig og langvarig at det kan være vanskelig å få i seg nok og riktig mat.

Vitamin B6 eller pyridoksin brukes av noen gravide kvinner for å bekjempe morgenkvalmen. Behandlingen har så vidt man vet ingen store bivirkninger. Ingefær brukes mot kvalme av mange som er mer orientert mot alternativ medisin. Det er derimot usikkert om daglig inntak av ingefær kan ha noen uheldige efekter for mor eller barn.

Sammenliknet behandling
Forskerne ved University of South Australia i Adelaide ønsket å sammenlikne bruk av B6 med tilskudd av ingefær. De gravide kvinnene ble gitt enten B6 eller ingefær tre ganger daglig over tre uker.

Resultatene viste at B6 og ingefær var like effektive i å redusere kvalme og oppkast hos de gravide kvinnene. Over halvparten av kvinnene fikk merkbart mindre problemer etter å ha fått daglige doser av et av preparatene.

Undersøkelsen er publisert i april-utgaven av fagmagasinet Obstetrics and Gynecology.

Trenger mer forskning
Verken bruken av B6 eller ingefær fremkalte noen betydelige bivirkninger hos de gravide kvinnene. Forskerne advarer allikevel mot å bruke ingeær ukritik under svngerkapet før støre forsøk kan fortelle mer om mulige bivirkninger.

- Klare bevis for sikkerheten ved bruk av ingefær under svangerkapet er helt nødvendig. Videre systematisk forskning på fordeler og ulemper ved bruk av ingefær for gravide vil derfor være svært medisinsk relevant, skriver de australske forskerne i sin rapport.

Mozon 15.04.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer