MP3: Er du en skurk?

Hva er MP3, og hvorfor rasler musikkindustrien med sablene hver gang de lokaliserer en side med MP3-låter? Hva er det du kan gjøre, og hva bør du unngå? Det får du vite her!

Publisert

Kort fortalt er MP3 en standard for komprimering av lyd.

På en vanlig musikk-CD får du maksimalt 74 minutter med musikk. Ved å lage dine egne musikk-CDer i MP3-format, kan du imidlertid presse opp til 14 vanlige CDer med musikk inn på én CD-rom plate!

Det er mye!

En annen viktig fordel med MP3-teknikken er at lydkvaliteten faktisk er ganske bra. Dette vil selvfølgelig de helt audiofile være sterkt uenige i. Men for oss vanlige dødelige vil en PC, tilkoblet stereoanlegget, gi en lydopplevelse som er mer enn god nok.

Les også vår tidligere artikkel om MP3: MP3 og musikkbransjen - storm i et vannglass?

Hvor finner du MP3-musikk?

Du finner MP3-musikk på utallige sider på nettet, og den kan du enkelt laste ned på PCen din. Etter å ha lastet ned musikken kan du lagre den på harddisken, brenne egne CD-romplater, eller overføre dem til minidiscen din. Dette er enkelt.

Problemet er at mesteparten av MP3-musikken på Internett er lagt ut uten avtale med rettighetshaverne, det vil i første omgang si musikerne, skribentene og ikke minst plateselskapene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer