Strømnettet

Mulig å spare 11 milliarder på elbillading

Det viser en ny rapport som vurderer forventet kostnad for nettinvesteringer i distribusjonsnettet på grunn av økt antall elbiler.

KOSTNADSBESPARELSER: Hvis lading av elbiler skjer når strømforbruket er lavt, kan strømnettet håndtere en fullstendig elektrifisert personbilpark uten at det er behov for å investere i ekstra kapasitet. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix.
KOSTNADSBESPARELSER: Hvis lading av elbiler skjer når strømforbruket er lavt, kan strømnettet håndtere en fullstendig elektrifisert personbilpark uten at det er behov for å investere i ekstra kapasitet. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Høsten 2018 og i vinter fikk de høye strømprisene mye oppmerksomhet. I februar kunne Statistisk Sentralbyrå (SSB) melde at de aldri før hadde notert så høye strømpriser.

Samtidig kjøper stadig flere elbiler og -sykler, og hjemmet fylles med flere elektriske apparater. Denne elektrifiseringen fører til at det er ventet store vedlikeholdskostnader på strømnettet, der du må ta en del av regninga.

En fersk rapport Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) har fått i stand viser, imidlertid, at dersom elbilene lades når strømforbruket ellers er lavt, kan strømnettet håndtere en fullstendig elektrifisert personbilpark uten at det er behov for å investere i ekstra nettkapasitet.

Må enten betale eller spare 11 milliarder

Investeringsbehovet i strømnettet er nemlig anslått til om lag 11 milliarder kroner hvis ladingen skjer når kapasiteten i strømnettet allerede er anstrengt. Det betyr at tilsvarende beløp kan spares ved at folk er bevisste på denne effektutfordringen i disse anstrengte timene.

Alle elbiler i dag produseres med løsninger for smart lading, som betyr at du selv kan styre når på døgnet du vil lade bilen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer