Ekspert:

Mulig å spare mye

Det kan fort gå mye penger på nasjonaldagen.

VÆR FORBEREDT: Forbrukerøkonom sier man skal være forberedt på at totalsummen på 17. mai-feiringen blir betydelig høyere i år, enn det den tidligere har vært. Foto: Gorm Kallestad / NTB
VÆR FORBEREDT: Forbrukerøkonom sier man skal være forberedt på at totalsummen på 17. mai-feiringen blir betydelig høyere i år, enn det den tidligere har vært. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Med økte kostnader på renter, mat, strøm og drivstoff kan man fort kjenne dette på lommeboka. Når nasjonaldagen skal feires, kan det fort bli dyrt.

Likevel er det bare én av ti som planlegger å bruke mindre penger på 17. mai-feiringen. Det viser funn fra en ny undersøkelse fra Danske Bank gjennomført av Norstat Express.

Undersøkelsen viser at totalt planlegger nordmenn å svi av 4,4 milliarder kroner. Det er altså snakk om mye penger.

- Jeg mener derfor det vil være mulig å spare betydelig på 17. mai-budsjettet for de aller fleste, og at dette er en dag som for mange ikke trenger å koste noe særlig mer enn en vanlig hverdag, sier forbrukerøkonom Thea Olsen i Danske Bank.

- Med den høye inflasjonen vi nå opplever er det blitt betydelig dyrere å spise og drikke utendørs, men også det du handler på matbutikken vil gi en høyere sluttsum.

Gjør dette

Olsen råder om at alt av rekvisitter som sløyfer, fløyter og flagg, er noe som man bør oppbevare og ta fram igjen år etter år, slik at man unngår å bruke penger på dette.

- For barnefamiliene er dette barnas dag, og det eneste innkjøpet man virkelig bør forberede seg på er pølser og is - satt på spissen, sier hun.

Ved å være mer bevisst kan klær til barna enten arves eller byttes med andre. I tillegg tipser hun om at man kan grille kjøtt fra frysedisken, noe som kan være betydelig billigere.

VASK FOR HÅND: Bunadskjorta skal man helst unngå å vaske i vaskemaskinen. Her får du tips til hvordan den bør vaskes. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Vær forberedt

- At 9 av 10 ikke skal kutte forbruket tror jeg sier mye om hvor sterkt tradisjoner står hos nordmenn. Dette er noe vi også ser ved andre høytider, feiringer eller ferier. Dette er noe mange nordmenn prioriterer å bruke penger på.

- Når det er sagt, er 17. mai en dag som ikke trenger å koste noe betydelig mer enn en vanlig hverdag, bare du er forberedt, sier hun videre.

Dette er en folkefest og selvsagt skal man feire. Det finnes likevel flere måter å gjøre feiringen billigere på.

- Vær klar over at det er blitt betydelig dyrere med både mat og drikke, spesielt på restauranter og i utelivsbransjen. Så vær forberedt på at totalsummen på kvitteringen er betydelig høyere i år, enn det den tidligere har vært, avslutter Olsen.

En anbefaling er å ha grillfester hjemme framfor på restaurant. Fellesfrokoster er mer budsjettvennlig enn at én person står for hele regningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer