Mulig storstreik for matbutikkene

Meklingsfristen går ut ved midnatt.

COOP OG MENY: Ansatte ved flere Coop- og Meny-butikker kan bli tatt ut i streik. Foto: Berit B. Njarga
COOP OG MENY: Ansatte ved flere Coop- og Meny-butikker kan bli tatt ut i streik. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til lørdag utløper fristen for meklingen mellom arbeidstakernes organisasjon Handel og Kontor og arbeidsgiverne i Virke, ifølge NTB. Det kan føre til at rundt 5000 ansatte blir tatt ut i streik.

Nå er listene klare over hvilke bedrifter som blir tatt ut i streik dersom partene ikke kommer til enighet, ifølge Handel og Kontor.

Flere dagligvarebutikker og byggevarebutikker er blant de som kan bli berørt av streik, og ifølge Coop kan streiken i verste fall føre til redusert drift av enkelte butikker.

Disse kan bli tatt ut

Her ser du lista over hvilke bedrifter som vil bli berørt ved streik rundt om i landet.

Ifølge Handel og Kontor fikk de ikke gjennomslag for krav om full lønn under sykdom.

De skriver på sine nettsider at de mener det ikke er rimelig at de som tjener minst skal vente lengst på sykepenger, og at det derfor ble det brudd i forhandlingene med Virke.

Leder Ivar Horneland Kristensen i Virke sier at økonomisk vanskelige tider gjør det utfordrende å imøtekomme kravene fra Handel og Kontor.

– Virksomhetene som omfattes av denne meklingen har hatt et omsetningsfall på 1,95 milliarder under koronakrisen, sier Horneland Kristensen, som viser til at det ikke er rom for lønnsvekst utover avtalen som konkurranseutsatt industri, frontfaget har forhandlet fram i årets lønnsoppgjør (1,7 prosent), ifølge NTB.

Kan bli redusert drift

- Coop har mottatt varsel om hvilke butikker og ansatte som berøres av en eventuell streik, og vi er nå i gang med å kartlegge hvilke konsekvenser dette vil få for driften av butikkene, forteller kommunikasjonssjef Harald Kristiansen til Dinside.

Han sier videre at det er litt tidlig å konkludere, men at målet deres er å opprettholde driften som vanlig.

- Coop har mange fagorganiserte og rammes derfor ekstra hardt av en eventuell streik, slik at vi kan ikke utelukke at noen butikker vil få redusert drift, legger han til.

Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, sier på vegne av Meny at de forholder seg til at det pågår en mekling nå og at de derfor ikke kan kommentere på eventuelle utfall før meklingen er avsluttet.

- Vi følger utviklingen og planlegger for ulike scenarier, sier Søyland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer