Multivitaminer mot barnekreft

En pille om dagen før og under svangerskapet kan redusere risikoen for kreft hos barn. - Nesten for enkelt til at mennesker tar det alvorlig, sier forskerne.

Multivitaminer mot barnekreft
Publisert
Sist oppdatert

Kvinner som daglig tar en multivitaminpille, både før og under graviditeten, vil i stor grad redusere risikoen for at barnet utvikler blodkreft (leukemi), hjernesvulst og andre former for barnekreft, ifølge kanadiske forskere.

Funnene om at billig vitamintilskudd, som selges i flere dagligvarehandler, virker gunstig på barns helse, støtter teorien om at mikroernæringsstoffer kan ha livslange fordeler hos fostere.

- Dette er egentlig en for enkel anbefaling til at mennesker tar det alvorlig, men det burde de, sier Gideon Koren, direktør ved Hospital for Sick Children i Toronto, til The Globe and Mail.

Klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Østberg Landaas ved Din Kost støtter funnene.

- Gravide har et økt behov for nesten samtlige vitaminer og mineraler. Spesielt er det viktig å ha god status av jern og folsyre når man planlegger graviditet. Høy bentetthet er også en fordel, da graviditeten tærer på mors skjelett. Her er daglig fysisk aktivitet, tilstrekkelig vitamin D og kalsium viktig, sier hun til Mozon.no.

Slik lever du sunt som gravid

Anbefaler folatDe kanadiske forskerne fant at barn født av kvinner som tok en multivitaminpille hver dag, hadde 47 prosent lavere risiko for å få neuroblastoma - en aggressiv kreftform som spesielt rammer barn. Samtidig hadde barna 39 prosent redusert risiko for å få leukemi og 27 prosent mindre risiko for å få svulst i hjernen. Multivitaminene inneholdt blant annet folsyre, som er spesielt viktig for gravide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer