Munnen avslører deg

Tennene og tannkjøttet ditt kan avsløre alvorlige sykdommer.

Foto: Colourbox.com Foto: MAXPPP
Foto: Colourbox.com Foto: MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss kaldsvetter litt idet vi setter oss ned i tannlegestolen og redskaper av ulik art nærmer seg munnen vår. Og når tannlegen kommer tilbake med røntgenbildene i hånda, spretter pulsen til værs – må vi bore?!

Men visste du at tannlegen også kan finne tegn på alt fra hjertesykdom og vitaminmangel til nyresykdom og bulimi?

Les også: Dette skader tennene dine

- En rekke sykdommer kan speile seg i munnhulen på et eller annet vis, sier Alix Young Vik, førsteamanuensis ved Odontologisk fakultet ved Universitetet i Oslo.

- En del allmenn-tannleger som praktiserer i dag, har kanskje ikke godt nok grunnlag for å trekke slike sammenhenger og henvise pasienten videre. Det drives imidlertid uttalt etterutdanning. I tillegg tror og håper vi at de nye tannlegene i åra framover vil være mye bedre utdannet med tanke på den type arbeid, sier Young Vik. Her er noen av sykdommene som tannhelsa di kan sladre om:

DiabetesEn rekke plager i munnen kan gi tannlegen et hint om at du har diabetes, ifølge Sally Cram i American Dental Association.

Hvis du har mye betennelse til tross for at du pusser tennene og bruker tanntråd regelmessig, er det et varselsignal. Ubehandlet diabetes svekker nemlig funksjonen til de hvite blodlegemene som er kroppens viktigste forsvar mot bakterieinfeksjoner - og sykdommer i munnen skyldes nettopp bakterieinfeksjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer