Munnen avslører deg

Tennene og tannkjøttet ditt kan avsløre alvorlige sykdommer.

Foto: Colourbox.com Foto: MAXPPP
Foto: Colourbox.com Foto: MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvis du har mye betennelse til tross for at du pusser tennene og bruker tanntråd regelmessig, er det et varselsignal


De fleste av oss kaldsvetter litt idet vi setter oss ned i tannlegestolen og redskaper av ulik art nærmer seg munnen vår. Og når tannlegen kommer tilbake med røntgenbildene i hånda, spretter pulsen til værs – må vi bore?!

Men visste du at tannlegen også kan finne tegn på alt fra hjertesykdom og vitaminmangel til nyresykdom og bulimi?

Les også: Dette skader tennene dine

- En rekke sykdommer kan speile seg i munnhulen på et eller annet vis, sier Alix Young Vik, førsteamanuensis ved Odontologisk fakultet ved Universitetet i Oslo.

- En del allmenn-tannleger som praktiserer i dag, har kanskje ikke godt nok grunnlag for å trekke slike sammenhenger og henvise pasienten videre. Det drives imidlertid uttalt etterutdanning. I tillegg tror og håper vi at de nye tannlegene i åra framover vil være mye bedre utdannet med tanke på den type arbeid, sier Young Vik.

Her er noen av sykdommene som tannhelsa di kan sladre om:

Foto: Colourbox.com Foto: MAXPPP
Foto: Colourbox.com Foto: MAXPPP Vis mer


Diabetes
En rekke plager i munnen kan gi tannlegen et hint om at du har diabetes, ifølge Sally Cram i American Dental Association.

Hvis du har mye betennelse til tross for at du pusser tennene og bruker tanntråd regelmessig, er det et varselsignal. Ubehandlet diabetes svekker nemlig funksjonen til de hvite blodlegemene som er kroppens viktigste forsvar mot bakterieinfeksjoner - og sykdommer i munnen skyldes nettopp bakterieinfeksjoner.

Les også: - Kan se hvem som får diabetes

- Diabetikere er ofte fire ganger så utsatt for munn- og tannsykdommer som personer uten diabetes. Men når diabetesen blir kontrollert ved hjelp av medisiner, kosthold eller andre behandlinger, vil tannhelsetilstanden vanligvis gå tilbake til normalt igjen, sier Cram til nettstedet WebMD.

Tørr munn, brennende følelse i munnen eller tunga og en ånde med en særpreget søtlig lukt, kalt aceton-ånde, kan også være tegn på diabetes.

Har du dårlig ånde? Slik sjekker du

Beinskjørhet
Osteoporose, eller beinskjørhet, gjør det ikke bare lettere å brekke armer og bein, men kan også føre til at du mister tennene. Osteoporose er en tilstand der beinmassen vår blir redusert og knoklene våre blir mer porøse på grunn av en ubalanse i kroppens kalsiumregulering.

Kvinner er ekstra utsatt, og spesielt i enkelte perioder i livet, ifølge Cram: i overgangsalderen, i puberteten og under graviditeten. I disse periodene kan det være ekstra smart å få tatt en tur til tannlegen.

Da er nemlig nivåene av visse hormoner forhøyet, og dette gjør at kvinnene reagerer raskere og kraftigere på bakterier i munnen, ifølge Cram.

Les også: Cola kan gi skjøre bein

Hjertesykdom
Flere studier har vist at tannkjøttinfeksjoner kan føre til infarkt og hjertesykdom. En nyere studie viser at det viktigste tegnet på hjertesykdom overraskende nok er tannkjøttinfeksjonen perikoronitt.

Les også: Puss tennene, unngå hjertesykdom

Forklaringen kan være at bakterier som befinner seg i munnen, flytter seg gjennom kroppen via blodet. Disse bakteriene kan føre til infeksjoner og forkalkninger på veien.

Tannkjøttinfeksjoner er mulig å unngå og enkle å behandle, så god tannhygiene kan ha stor innvirkning på helsa vår.

Tar du vare på tennene dine? Ta testen

Fortidlig fødsel
Forskning viser også at kvinner som har tannkjøttsykdom under svangerskapet, har sju ganger så høy risiko for å få en baby som enten er født for tidlig eller har lav fødselsvekt, ifølge WebMD.

- Når du har tannkjøttsykdom, fører betennelsen til at visse kjemikalier blir frigitt i blodstrømmen. Disse kan påvirke babyens fødselsvekt og fødselen, sier Sally Cram.

Så hvis du er gravid, er det ekstra viktig å gå til tannlegen. Ifølge en studie som ble publisert i tidsskriftet Journal of Periodontology i fjor, kan en enkel undersøkelse hvor du fjerner plakk og tannstein redusere risikoen for fortidlig fødsel.

Les mer her: Tidlig fødsel med tannsykdom

Leukemi: kan føre til at tannkjøttet blir kraftig rødt, veldig betent og svampmessig.

Bulimi: Når du overspiser og kaster opp, dannes det syre i munnen som tærer på tannemaljen, spesielt på innsiden av tennene. Bulimikere får også oftere hull i tennene.

Nyreproblemer: kan føre til betent tannkjøtt.

Vitaminmangel: Mangel på vitamin C kan føre til at tannkjøttet lett blir skadet og begynner å blø, og i verste fall at du mister tennene. Mangel på vitamin D øker risikoen for kjevebrudd og tannkjøttsykdom.

Kilde: WebMD.com

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer