Munnsex gir munnkreft

Så var det visst ikke bare moro allikevel. Franske forskere har oppdaget en klar sammenheng mellom oralsex og risikoen for kreft i munnhulen

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Det er forskerne ved Agency for Research on Cancer i Lyon, Frankrike som har funnet sammenhengen mellom oralsex og kreft. Risikoen for kreft i munnhulen er uansett liten, men vil stige om du blir utsatt for et vanlig virus som overføres seksuelt.

Viruset kalles HPV og er tidligere kjent for å øke risikoen for kreft i livmoren. HPV-viruset er vanlig i Norge og er en av årsakene til utviklingen av kjønnsvorter.

Virus i kreftsvulst
De franske forskerne sammenliknet 1670 pasienter med kreft i munnhulen med en kontrollgruppe på 1732 friske mennesker. Deltakerne i studiet kom fra flere land over hele verden.

Spor av HPV-viruset ble funnet i de fleste kreftsvulstene hos de syke deltakerne. Etter intervjuer av gruppen ble det klart at de som hadde spor av HPV i kreftsvulsten også hadde tre ganger høyere sannsynlighet for å ha deltatt i oralsex. Det var ingen forskjell på menn og kvinner i denne sammenhengen.

- Disse resultatene beviser sammenhengen mellom HPV-viruset og kreft i munnhulen. Dette er et stort studie som vil overbevise eventuelle tvilere, sier den amerikanske legen Raphael Viscidi som har deltatt i undersøkelsen. Rapporten er omtalt i siste utgave av fagtidsskriftet New Scientist.

Unge med kreft
Den britiske kreftspesialisten Newell Johnson ved King's College i London sier seg enig i konklusjonen i den nye undersøkelsen.

- Vi har visst en stund nå at det finnes en liten gruppe unge mennesker som vi ikke kan forstå hvorfor utvikler kreft i munnhulen. De har ingen lang historie med sigaretter og alkohol som er den vanligste årsaken til sykdommen.

- I denne gruppen må det finnes en annen utløsende faktor. Sammenhengen mellom HPV-viruset og oralsex ser ut til å være en fornuftig forklaring på denne gåten. Det franske studiet gir oss sterke beviser for at viruset overført ved munnsex kan være en årsak til kreft i munnhulen, sier Newell til New Scientist.

Fortsett med oralsex
På tross av de skumle resultatene vil ikke leger anbefale å slutte helt med oralsex. Risikoen for å utvikle kreft i munnhulen er lav, og det er fortsatt sigaretter og alkohol som er årsaken til de fleste tilfellene.

Forskere i flere miljøer arbeider med å utvikle en vaksine mot det vanlige viruset. Hovedårsaken er for å redusere antallet tilfeller av kreft i livmoren som tar livet av 250.000 kvinner globalt hvert år.

Mozon 26.02.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer