Munnsex gir munnkreft

Så var det visst ikke bare moro allikevel. Franske forskere har oppdaget en klar sammenheng mellom oralsex og risikoen for kreft i munnhulen

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Det er forskerne ved Agency for Research on Cancer i Lyon, Frankrike som har funnet sammenhengen mellom oralsex og kreft. Risikoen for kreft i munnhulen er uansett liten, men vil stige om du blir utsatt for et vanlig virus som overføres seksuelt.

Viruset kalles HPV og er tidligere kjent for å øke risikoen for kreft i livmoren. HPV-viruset er vanlig i Norge og er en av årsakene til utviklingen av kjønnsvorter.

Virus i kreftsvulstDe franske forskerne sammenliknet 1670 pasienter med kreft i munnhulen med en kontrollgruppe på 1732 friske mennesker. Deltakerne i studiet kom fra flere land over hele verden.

Spor av HPV-viruset ble funnet i de fleste kreftsvulstene hos de syke deltakerne. Etter intervjuer av gruppen ble det klart at de som hadde spor av HPV i kreftsvulsten også hadde tre ganger høyere sannsynlighet for å ha deltatt i oralsex. Det var ingen forskjell på menn og kvinner i denne sammenhengen.

- Disse resultatene beviser sammenhengen mellom HPV-viruset og kreft i munnhulen. Dette er et stort studie som vil overbevise eventuelle tvilere, sier den amerikanske legen Raphael Viscidi som har deltatt i undersøkelsen. Rapporten er omtalt i siste utgave av fagtidsskriftet New Scientist.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer