Munnsex sprer herpes

Munn-herpes i underlivet rammer stadig flere. Årsaken kan være at oralsex er blitt vanligere.

Publisert
Sist oppdatert

[Debatt: Har du ubeskyttet sex?]

Herpes-viruset "herpes simplex virus 1" som har utbrudd rundt munnen er et vanlig problem. Opptil fire av fem nordmenn er bærere av viruset, mange uten at det fører til plagsomme utbrudd.

Men munn-herpes har også en sintere slektning som vi kjenner som "herpes simplex virus 2" eller kjønnsherpes. Viruset kan gi smertefulle blemmer og sår rundt og på kjønnsorganene og kan lett smitte mellom seksualpartnere.

Spres ved oralsexEn svensk undersøkelse viser nå at skillene mellom herpes type 1 og type 2 ikke er så klare som vi liker å tro. Stadig flere unge mennesker smittes nå av herpes type 1 i kjønnsorganene, altså virus som overføres fra munnen til vagina eller penis.

Det er forskere ved Sahlgrenska Universitetssykehus i Sverige som har gjennomført undersøkelsen på over 100 pasienter med herpesplager i underlivet. Tester viste at hele 60 prosent var smittet av herpes type 1.

To teorier- Årsaken til dette er antageligvis at oralsex er blitt mer vanlig, sier spesialistlege Petra Tunbäck til svenske Aftonbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer