Musikk på hjernen

Har du noen gang fått en låt på hjernen? Som du plystrer og nynner på, uansett hvor hardt du prøver å la være? Nå har forskere brukt Rolling Stones til å forstå hvorfor.

Publisert
Sist oppdatert

Det har skjedd deg flere ganger. I busskøen eller på jobben når du nynner løs på Macarena eller Mikkel Rev.

Av en eller annen grunn klarer noen melodier å henge seg fast i hodet vårt. Og nå har amerikanske forskere klart å identifisere hjernedelen som er ansvarlig for plagene.

Hører i hodetForskerne ved Dartmouth College i USA har testet forskjellige typer musikk på frivillige forsøkspersoner.

Sammen med måling av hjerneaktiviteten, kunne forskerne se at et område i hjernen fortsatt arbeider hardt etter at musikken er slått av. Denne delen av hjernen kalles auditory cortex, eller hørselsbarken, og er ansvarlig for å behandle informasjonen som kommer fra ørene.

Kjente låter som "Satisfaction" med Rolling Stones og temaet fra "Pink Panter" starter mer aktivitet enn ukjente låter. Og når musikken ble skrudd av, kunne forsøkspersonene fortsatt "høre" musikken i hodet.

Best med tekst- Vi fant ut at forsøkspersonene ikke kunne stoppe sangen i hodet. Og med disse sangene fortsatte aktiviteten i hørselsbarken selv om vi slo av musikken, forteller forskningsleder David Kraemer til BBC News.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer