Strømprisen til topps:

Musikk-trikset som kutter strømregninga

Oppvarming av bolig og vann er noe av det som trekker aller mest strøm i norske hjem. Så her er det altså et stort sparepotensiale, og du kan kutte forbruket på de utroligste og artigste måter.

HVA I..? Lurer du på hvordan dette kan kutte strømregninga di, bør du lese videre. Foto: Shutterstock/NTB
HVA I..? Lurer du på hvordan dette kan kutte strømregninga di, bør du lese videre. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag 20. desember vil strømprisene i Sør-Norge nå et historisk høyt nivå:

Det blir strømtopper både mellom klokka 08:00 og 09:00, samt mellom klokkeslettene 18:00 og 19:00 - henholdsvis med pris på 5,34 og 5,74 kroner per kilowattime for spotpris inkludert moms (da uten avgifter, påslag og nettleie).

Foto: skjermdump
Foto: skjermdump Vis mer

Dette betyr at en ti minutters dusj når strømprisen er på sitt høyeste denne mandagen, koster drøyt 32 kroner! I tillegg kommer selvsagt vann- og avløpsavgift, som varierer fra kommune til kommune.

Bruker du musikk-trikset vi skriver om lenger ned i saken, derimot, kan du halvere «dusj-regninga».

Her kan du se ferske beregninger fra DinSide over hva de ulike hverdagsgjøremålene og duppedingsene dine koster i strøm:

Varmtvannet «koster skjorta»

I en undersøkelse Ipsos har gjennomført for kjøkken- og baderomsprodusenten Grohe, kommer det fram at seks av ti nordmenn dusjer hver eller annenhver dag. Og dusjingen varer fra seks til femten minutter.

Med en gjennomsnittspris på 1,5 kroner per kilowattime, som ikke er uvanlig i disse dager, vil det si at den daglige dusjen på rundt ti minutter koste deg cirka åtte kroner.

På toppen av dette varmtvannsforbruket, kommer varmtvannet du bruker til oppvask, klesvask, håndvask, matlaging og annet.

STRØMSMART: Med disse enkle grepene kutter du strømforbruket. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

De unge dusjer lengst

Når det kommer til hvem som bruker mest vann av oss i Norden, viser undersøkelsen at det er den yngre garde som så står for det største forbruket.

– Det er de unge er de som dusjer lengst, noe som kan skyldes at de sannsynligvis bor i leilighet eller med foreldre, og kanskje ikke er like bevisste på vannforbruket som de som bor i enebolig, sier Anne Øiseth i Grohe til DinSide.

Smart musikk-triks

Strømprisen er som kjent svært høy for tiden, med noen spesielt krevende topper i løpet av døgnet.

Dette er det mange av oss som kjenner på, men heldigvis er det noen enkle og greie tiltak du kan gjøre for å redusere strømforbruket, og dermed størrelsen på strømregninga, ifølge Rita Lund Thune i Norgesenergi.

– Sett på favorittsangen din på vei inn i dusjen. Når den er ferdig, er dusjen også ferdig. Det er også klokt å investere i en sparedusj. Selv om den koster litt i innkjøp, viser beregninger at den halverer vannforbruket og dermed også kostnaden både til vann og strøm, sier Thune.

Det vil si at dersom vi tar utgangspunkt i strømprisen 20. desember mellom klokka 18:00 og 19:00, som ligger på skyhøye 5,74 kroner kilowattimen, koster dusjen 32 kroner om du holder den gående i ti minutter. Har du en favorittsang som varer for eksempel fem minutter, koster plutselig dusjen «kun» 16 kroner.

I tillegg kommer selvsagt vann- og avløpsavgift, som varierer fra kommune til kommune.

Andre måter å spare på vannet, er å skru av kranen mens du tar sjampo i håret, såper inn kropp eller hender, og når du pusser tennene. For ikke å snakke om å investere i sparedusj, som fort bruker halvparten av varmtvannet et vanlig dusjhode bruker.

Vent med å trekke ut proppen

Lise Vermelid Kristoffersen, som står bak bloggen Pengesnakk.no, har også noen ganske så smarte tips til hvordan du kan «hacke» ditt eget varmtvannsforbruk:

Har du tatt deg et varmt bad eller har varmt vann i oppvaskkummen, bør du vente til det er kjølt ned før du tapper det ut, for det varme vannet bidrar faktisk til oppvarming av rommet, ifølge henne.

Kjør oppvaskmaskinen

Og Kristoffersen legger til at å vaske opp for hånd med varmtvann er dyrere enn å vaske i oppvaskmaskinen, så ikke vask opp for hånd i troen om at det vil senke strømutgiftene dine.

Dette siste bekrefter Øiseth i Grohe at er et smart tips:

- En halvfull oppvaskmaskin er aldri en god idé. Det kan være fristende å sette på en kjapp oppvask rett før gjestene kommer, men ha som hovedregel at den ikke skal skrus på hvis den ikke er stappfull.

DinSides beregninger viser at oppvaskmaskinen bruker en drøy kilowattime per oppvask, og at den bruker mindre strøm dersom den er fylt opp enn om du vasker opp for hånd.

Vil du spare strøm på oppvarming med verdens enkleste tiltak? Les denne:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer