Spare strøm

- Mye å gå på

Tradisjonelt har nattsenking vært det lureste med tanke på å spare kostnader, men strømkrisa har gjort det mer komplisert.

STRØM: Mange kjenner på dyre strømpriser, men disse strømsparetipsene bør du holde deg unna. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks / Tryg Forsikring Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå på vinteren er det ekstra deilig å sette føttene sine på et oppvarmet gulv, enten det er i gangen, på badet eller andre steder rundt i boligen.

Men varmekabler og annen oppvarming er dyrt. Ifølge Elko utgjør oppvarming og varmtvann cirka 75 prosent av strømutgiftene i en bolig.

- Oppvarming er den største og derfor mest kostbare posten på strømregninga for folk flest. Det er derfor viktig og riktig å begynne der hvis man vil ta ned totalforbruket og strømkostnadene, sier energipolitisk rådgiver i Huseiernes Landsforbund, Linda Ørstavik Öberg til Dinside.

For hver grad du senker temperaturen, vil du spare rundt fem prosent av kostnadene til oppvarming.

- Mange har mye å gå på her, og tenker kanskje ikke over at varmekablene også trekker mye strøm, sier rådgiveren.

Fordeler med varmekabler

Gulvvarme er imidlertid ikke bare for komfortens skyld. Med varmekabler kan du også holde strømforbruket ellers i boligen nede, fordi du kan ha en lavere temperatur i rommet.

Varmekabler er også fordelaktig for inneklimaet, da det holder våtrom tørt og eventuelle fuktlekkasjer blir tørket hvis varmen er konstant på. Nettopp dette er også årsaken til at det ikke anbefales å skru varmen helt av, selv på sommeren.

Mener mange har det for varmt

Linda Ørstavik Öberg i Huseiernes Landsforbund mener imidlertid at mange har det altfor varmt hjemme, med temperaturer opp mot 27 grader på badet.

- Det er ikke nødvendig for de aller fleste. En grunnvarme på rundt 20–23 grader er som regel mer enn varmt nok i en godt isolert bolig på bad og i oppholdsrom, mens man kan senke til mellom 16-20 grader på soverom og i entre. I eldre boliger vil det kunne oppleves som kaldt, og da må man justere, sier rådgiveren til DinSide.

Blitt mer komplisert

Nattsenking har historisk vært besparende. Med de store svingningene i strømprisene som vi har sett siste året, samt ny nettleiemodell som også tar hensyn til effektbruk, kan imidlertid regnestykket være en del vanskeligere enn tidligere, påpeker Linda Ørstavik Öberg.

- På den den ene siden sparer man energi ved å nattsenke, men det kan likevel gå utover regningen hvis du skal varme opp alt igjen når alle våkner og tar seg en dusj samtidig som strømprisen er på sitt høyeste. Det å styre etter pris og effekt kan by på problemer hvis du selv løpende skal ta stilling til hva som er smart og billigst, sier hun.

Energipolitisk rådgiver i Huseiernes Landsforbund, Linda Ørstavik Öberg.
Energipolitisk rådgiver i Huseiernes Landsforbund, Linda Ørstavik Öberg. Vis mer

Hun får støtte av Stein-Helge Eide, salgsspesialist i Elko Smart, som sier man rett og slett må tenke litt nytt rundt hvordan man bruker varmekabler og andre varmekilder.

- Nå som døgnvariasjonen for spotpris i stor grad følger nordmenns generelle forbruksperioder, er det mer lønnsomt å varme opp boligen i perioder med lavt forbruk, forteller Stein-Helge Eide i Elko Smart til DinSide.

Bruk automasjon

Den smarteste måten å bruke varmekabler på i dag vil være ved bruk av en smart termostat, som kan varme opp varmekablene når strømmen er rimelig, og redusere temperaturen når strømmen er dyr, sier Stein-Helge Eide i Elko Smart.

- Utfordringen er å oppnå besparelser uten at det går utover komforten i hjemmet, sier han.

Stein-Helge Eide er salgsspesialist i Elko Smart.
Stein-Helge Eide er salgsspesialist i Elko Smart. Vis mer

Han får støtte av Linda Ørstavik Öberg i Huseiernes Landsforbund, som også sier det er en stor fordel om strømforbruket blir styrt automatisk.

- Eksempelvis at varmekablene bruker energi når strømprisen er lavest og samtidig er en del av et satt effekttak. Da kan du spare penger både på strømregninga og nettleien, uten å måtte legge opp hverdagen etter pris og variasjoner i forbruk, sier Linda Ørstavik Öberg.

Du kan også få inntil 10 000 kroner ved installering av smart strømstyring fra Enova, så husk å sjekke om du har krav på støtte.

Start oppvarming tidligere

Ifølge Stein-Helge Eide i Elko Smart er det lurt å la varmekablene varme opp betonggulvet på badet et par timer før du skal stå opp. Og så slå dem på igjen to timer før du kommer hjem.

- En smart termostat kan stilles inn til å varme opp gulvet til ønsket komforttemperatur før man våkner og før man kommer hjem fra arbeid, framfor å starte oppvarmingen i det man våkner eller kommer hjem. Det kan også være gode besparelser i å redusere eller slå av oppvarmingen når folk flest våkner eller kommer hjem fra jobb, forklarer Eide.

- Det vil ofte gi liten påvirkning på temperaturen de neste to timene, da gulvet kan fungere som et varmemagasin. Dermed vil besparelsene ikke bare ta hensyn til komfort og inneklima, men heve den, sier han.

I dagens situasjon vil det altså lønne seg å starte oppvarminga tidligere i løpet av natta, og kanskje skru ned på senketemperatur igjen tidligere enn man gjorde før.

- Spotprisen ser ut til å følge et mønster der den øker fra kl. 05.00 og nettleia går over til dagtakst for de fleste kl. 06.00. Da vil det være mest økonomisk om man setter oppvarmingen tidligere på natta slik at denne kan settes i senketemperatur rundt disse tidspunktene. I et godt isolert hus vil man ikke merke stor temperaturnedgang de første par timene når senketemperaturen er aktivert og man unngår å bruke mye strøm i disse timene på morgenen, forklarer Eide, og fortsetter:

- På ettermiddag og kveld er det litt vanskelig å komme utenom noen dyre timer da spotprisen normalt ikke begynner å falle før rundt kl. 17-18.00, og natt-takst for nettleie ikke starter før kl. 22.00.

Må tilpasses etter boligen

Det finnes ikke noe fasitsvar på hvordan det er lurest å styre temperaturen på varmekablene i boligen, mener rådgiveren i Huseiernes Landsforbund.

- Boliger, gulv og varmekabler kommer i alle slags varianter og kombinasjoner. Har du for eksempel et moderne hus med bad i andre eller tredje etasje, vil tykkelsen på betongen og plasseringen gjøre at alt kan varmes opp igjen på en time eller to. Har du et bad i første etasje i et eldre hus, kan det fort ta en hel dag å varme opp igjen–og da sier det seg selv at nattsenking ikke nødvendigvis er det beste, sier Linda Ørstavik Öberg.

Ifølge Öberg vil effektbehovet til varmekablene alltid avhenge av hvor godt isolert boligen er, plasseringen, oppvarmingsløsningen i resten av huset og hva som befinner seg under gulvet. I tillegg er utetemperaturen også en viktig faktor.

Varmekabler kan justeres etter både gulvtemperatur og lufttemperatur. Hva du bør bruke, kommer helt an på.

- Om man bor i et forholdsvis nytt hus som er bygd etter dagens standard med god isolasjon og tetthet, er varmebehovet forholdsvis lavt. Ved bruk av luftføler i nyere boliger, kan man oppleve at gulvene føles kalde selv om temperaturen i rommet er ønsket nivå, sier Stein-Helge Eide.

En annen ting man må ta hensyn til når man velger gulvføler eller luftføler er hvor termostaten er plassert og om den ofte blir påvirket av trekk eller kalde luftstrømmer.

- For eksempel i en yttergang er gjerne en termostat plassert ved siden av døra og blir lett påvirket av kald luft når døra åpnes. I et slikt tilfelle med luftføler vil termostaten begynne å varme når døra åpnes, og man risikerer at den varmer unødig. En gulvføler vil ikke bli påvirket på samme måte, fortsetter han.

Bytt den gamle bryteren

Moderne varmekabler er automatisk regulerte, noe som betyr at de bruker mindre strøm enn de gjorde før i tida.

- Et godt tips er å bytte fra gamle brytere til moderne termostater hvor temperaturen enklere kan reguleres, senkes og styres, sier Linda Ørstavik Öberg i Huseiernes Landsforbund.

Bare husk: anbefalt senkning er maksimalt 4-5 grader ned fra komforttemperatur.

- Senker man temperaturen ytterligere, vil det ta lengre tid og koste mer i forbruk for å varme opp igjen rommet til ønsket nivå. Altså vil besparelsen på å senke temperaturen bli lavere enn kostnaden for å varme opp igjen til ønsket temperatur, avsluttet Stein-Helge Eide i Elko Smart.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer