Coronaviruset

Mye å glede seg over nå som hyttepåska er avlyst

KOMMENTAR: Det er mye bra ved hjemmepåske også.

DETTE SLIPPER DU KANSKJE I ÅR? Det er mye du kan glede deg over når du nå kanskje skal tilbringe påska hjemme, for eksempel de tradisjonelle påskekøene ut av byene. Foto: NTB scanpix
DETTE SLIPPER DU KANSKJE I ÅR? Det er mye du kan glede deg over når du nå kanskje skal tilbringe påska hjemme, for eksempel de tradisjonelle påskekøene ut av byene. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

KOMMENTAR: Det er bare å legge beina opp og ta det helt med ro: Hyttepåska er avlyst, dersom du ikke er blant de som faktisk har hytte i egen kommune.

Erna har bedt oss være hjemme, spille spill og kanskje gå en tur - med start fra dørstokken. Så er det bare å håpe at ikke dørstokkmila innhenter deg før du overhodet kommer så langt.

Kristin Sørdal er journalist i Dinside. Foto: Endre Vellene
Kristin Sørdal er journalist i Dinside. Foto: Endre Vellene Vis mer

Hytteforbudet har utløst noe som i media kan virke som et skred av negative reaksjoner.

Så ille at man nesten skulle tro at det å reise på hytta var noe som angikk nesten hele Norges befolkning. Man skulle nesten tro at nesten alle hadde en hytte og at man skulle reise dit i påska.

Faktum er at det finnes 437.833 hytter og fritidsboliger i Norge (SSB). Vi er cirka 5,4 millioner innbyggere.

Og tidligere undersøkelser viser at de aller fleste av oss faktisk ikke tar påskeferie, uansett.

Ifølge Virkes befolkningsundersøkelse i 2019, konkluderte de med at flere hadde planlagt å bytte bort hyttepåsken i fjor.

I 2019 sa 37 prosent av de spurte at de skulle ta påskeferie.

Av dem som i fjor sa de skulle ta påskeferie, sa 25 prosent at de skulle til utlandet mens 47 prosent av de som skulle ta ferie skulle på hytta. 21 prosent sa de skulle besøke venner eller familie i Norge.

Det er med andre ord ganske mange som normalt sett verken har planer om å ta påskeferie og reise på hytta eller andre steder. Ja, med utgangspunkt i denne undersøkelsen så skal majoriteten av oss ikke ta påskeferie og reise bort.

Det skulle man jammen ikke tro av reaksjonene og de mer eller mindre «kreative løsningene» på forbudet mot hytteturer i lys av corona-situasjonen akkurat nå.

Det kan i det hele tatt være ganske mange fordeler ved å slippe å reise på hytta i påska, om du velger å se litt positivt på det:

Du slipper å stå timevis i kø for å komme deg ut av de store byene og opp i fjellene.

Ja, for tradisjonen tro så skal jo alle alltid reise samtidig på påskeferie - og helst skal de også reise hjem igjen samtidig. Det er alltid lange køer ut av byene både fredag før palmesøndag, onsdag i påskeuka og 1. og 2. påskedag.

For ikke å snakke om at du slipper den store bulkedagen:

Fredag før palmesøndag er tradisjonelt sett en av årets virkelig gode (altså dårlige) bulkedager - og ifølge forsikringsselskapene er det også vanligvis gode odds for å havne i en bulkeepisode onsdag eller mandag i påska. Fredag før påskeuken krasjet nordmenn for nesten 30 millioner kroner i 2018.

Er du blant dem som opprinnelig kjører til fjells eller andre steder i påska, men som nå kan la bilen stå, er det mye penger du sparer på at du slipper å betale bompenger.

Ja, for det er jo ikke reint lite du betaler for å benytte veiene opp til påskefjellet eller ned til sjøhytta:

Bilturen Bergen-Geilo kostet for eksempel 680 kroner tur-retur i fjor. Og det er bare et av eksemplene.

Dette er penger spart, rett i fôret.

Underveis er det også mye annet du slipper:

Du slipper krangling i baksetet, fare for kolonnekjøring og bensinstasjonsboller med altfor mye gluten som etter noen timers ruging i magen gir seg utslag i uheldige luftansamlinger i tarmen.

Du slipper å spise dyr og lite attraktiv mat langs veien. Og du slipper å måtte tisse på dårlig rengjorte toaletter langs veien.

Alt i alt veldig mye å glede seg over bare der - og det er før du kommer frem til hytta.

Vel fremme og etter flere dagers opphold er det også der mye du kan glede deg over at du nå kan slippe:

Du slipper overraskelsen over overforbruk av datatrafikk på podens mobil fordi det ikke er wifi på hytta - og det kan jo være vanskelig å leve med, for man må jo være ...

Du slipper klister på klærne som du ikke får vasket bort.

Du slipper bållukt som sitter i godlua i årevis.

Du slipper brilleskille av de store «brebrillene» - og du slipper å bli solbrent fordi solkremen på hytta viste seg å være utgått på dato for flere år siden.

Og når du kommer hjem fra turen slipper du et overfylt bad eller vaskerom som det tar dagevis å få rensket og ryddet bort.

Ifølge Virkes befolkningsundersøkelse for 2019, svarte 79 prosent av de som skulle ha påskeferie at formålet med påsken var å være sammen med familie og venner.

I lys av gjeldende råd og regler fra myndighetene om hvordan vi skal omgås andre i disse dager, er det vel dette som bør bli den største utfordringen for de fleste, og ikke hvorvidt man kan reise på hytta eller ikke.

Og for øvrig kan du glede deg over alt det du kan vinne, ved å tilbringe påska hjemme:

Du kan starte vårpussen på grill, hus, bil, sykkel eller terrasse; du kan vaske hagemøblene og sette deg rolig ned og nyte en appelsin og tenke på all tiden du har til å lese en god bok, spille et spill eller gå en fin tur - i stedet for å stresse i timevis i bilkø.

Og du kan glede deg over et annerledes solbrilleskille i år, når du kan bytte ut de kraftigere og mørkere fjellbrillene med snasne og nettere bybriller.

Og kanskje kan du også glede deg over at du har noen flere fridager du kan benytte når våren og sommeren setter inn for fullt. For ferieåret 2020 er som kjent ikke av de aller beste.

God påske!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer